Број оболелих од дијабетеса у порасту

Удружење дијабетичара у Трстенику показало је до сада изузетно добру активност у организацији акција мерења, односно провере крвног притиска и нивоа шећера у крви, као и едукацијама оболелих од ове опасне болести савременог друштва. Специјалиста интерне медицине др Жаклина Ристић тим поводом каже да је у последње време забележен пораст броја дијабетичара међу којима су, нажалост, и деца.

“Ми стално пратимо стање великог броја дијабетичара у трстеничкој општини и саветујемо пацијенте да бар једном месечно контролишу своје стање, мада би и чешће требало да контролишу. Приликом контрола профила видимо шта се тачно дешава током 24 часа наших дијабетичара, без обзира да ли су на таблетама или на инсулинској терапији. Много је битно да пратимо вредности шећера у зависности од тога колико да коригујемо дозу лека”, наглашава др Жаклина Ристић.

Она подсећа да је већ одржана њихова прва овогодишња акцију којој се одазвао велики број дијабетичара и додаје да је добро то што, према новом правилнику Фонда, дијабетичари имају право, без обзира на број доза инсулина, да добију бесплатно 100 тракица за мерење нивоа шећера у крви.

“Уствари, та самоконтрола код дијабетичара је корак напред за добру корегулацију и спречавање појаве акутних и хроничних компликација ове подмукле и опасне болести, а ми ћемо и даље наставити са акцијама и едукацијама како би смо имали стање под контролом”, рекла нам је др Жаклина Ристић, специјалиста интерне медицине и почасни председник Удружења дијабетичара у Трстенику.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x