Четврта по реду поетско – музичка манифестација “Душа Троморавља”

На месту где се састају Јужна и Западна Морава и стварају Велику Мораву, највећу домаћу реку, Општински одбор Социјалистичке партије Србије (СПС) у Ћићевцу и Месна организције ове партије у Сталаћу, у сарадњи са Удружењем песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу и Књижевним клубом “Душан Матић” из Ћуприје, а поводом јулских празника и 29-ог рођендана СПС-а, организовао је по четврти пут поетско – музичку манифестацију “Душа Троморавља”.

Одлуком жирија, који је ове године имао тежак задатак да у мору одличних песника одабере најбоље, а који су чинили су Боривоје Видојковић, Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић и Хранимир Миљојковић, ове године су по други пут изабрани и најбољи песник и песникиња Троморавља.

Титулу “Песникиње Троморавља” понела је Мирослава Смиљанић из Сталаћа, члан Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ, док је за “Песника Троморавља” проглашен Борисав Бора Благојевић, члан КК “Душан Матић” из Ћуприје. Такође, по први пут су ове године додељене још три награде и то: “Топуз Војводе Пријезде” који је добио песник из Београда Златомир Јовановић, награда “Кондир госпође Јелице” уручена је песникињи из Ћуприје Милки Ижогин, док је “Повељу Моравске тајне” добио песник из Ирака Сабах Ал Зубеиди.

Сабах Ал Зубеиди

Посебна атракција за све учеснике је била вожња чамцем преко Јужне Мораве да би се стигло до места “Саставци” где се манифестација традиционално одржава. Жубор све три Мораве, поглед у залазак сунца на кулу Тодора од Сталаћа и спомен парк где се одиграла битка на Варваринском пољу, давали се посебну драж и оставили снажан утисак на све учеснике, као и љубазност, вештина и присност са домаћинима. Општа констатација је да је ово јединствено место не само у Србији и да уз мало више воље и улагања општинских власти може бити атракција за све туристе и љубитеље природе.

Учеснике је поздравио председник ОО СПС у Ћићевцу Боривоје Видојковић, а догађају су присуствовали и председник општине Варварин Војкан Павић, председник Окружног одбора СПС Расинског округа Синиша Максимовић, председник и секретар ОО СПС у Варварину проф. Драгољуб Станојевић и проф. Братислав Ташић, председник и секретар Градског одбора СПС Крушевац Владимир Тасић и Горан Ћирић, председница и секретар ОО СНС у Ћићевцу др Мирјана Кркић и Југа Петровић, као и познати сликар наивац Зоран Анђелковић Кец.

Програм је био пребогат поезијом, музиком и фолклором, а своју поезију говорили су чланови и пријатељи присутних песничких удружења и књижевних клубува.

Испред Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ наступили су Љубодраг Обрадовић, Светлана Ђурђевић, Ратко Тодосијевић, др Велибор Лазаревић, Градимир Карајовић и Мирослава Мира Смиљанић, док си Књижевни клуб “Душан Матић” из Ћуприје представиљали Бора Благојевић, Милка Ижогин, Миодраг Глигоријевић Миган и Слободан Станковић.

Своју поезију говорили су и домаћини из Ћићевца, Боривоје Видојковић и Бранко Ћировић Ћиро, док су се из Соко Бање представили песници Хранимир Миљојковић и Љубиша Вељковић, као и песници Томислав Симић, Сабах Ал Зубеиди, Мирослав Кркић и чланови Удружења ромских књижевника из Београда. Златомир Јовановић, Лидија Маловић, Анастасија Митев…

Музичку душу сусретима су дали Мирослав Стаменковић Линда, прва хармоника Југославије 1976. године, гитариста Дејан Живковић, фрулаш Томица Недељковић, вокални солисти Драган Кркић и Радун Марковић, а игром су их оплеменили ветерани чланови КУД-а “Моравац” из Ћићевца.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x