Поетско-музичка манифестација “Душа Троморавља” одржана по други пут

На месту где се састају Јужна и Западна Морава и стварају Велику Мораву, највећу домаћу реку, Месна организација СПС Сталаћ, у сарадњи са Општинским одбором СПС Ћићевац и Удружењем песника ПоезијаСРБ и Књижевним клубом “Душан Матић” из Ћуприје, организовала је по други пут поетско-музичку манифестацију “Душа Троморавља”.

Ова манифестација организује се поводом јулских празника и 28-ог рођендана СПС-а, а ове године су на манифестацији по први пут изабрани и најбољи песник и песникиња Троморавља. Титулу песникиње Троморавља понела је Светлана Ђурђевић из Крушевца, док је за песника Троморавља проглашен Хранимир Миљојковић из Сокобање.

Посебна атракција за све учеснике и госте била је вожња чамцем Моравом, док су жубор све три Мораве, поглед у залазак сунца на кулу Тодора од Сталаћа и спомен парк “Саставци”, где се 1810. године одиграла битка на Варваринском пољу, давали посебну драж и оставили снажан утисак на све учеснике, као и љубазност, вештина и присност са домаћинима.

Општа констатација је да је ово јединствено место не само у Србији и да уз мало више воље и улагања општинских власти може бити атракција за све туристе и љубитеље природе. Према речима организатора, закључак је свих присутних да се догодине овде сретну опет, а можда и раније, ако се укаже прилика.

Учеснике и госте поздравио је председник ОО СПС Ћићевац Боривоје Видојковић, као домаћин и идејни творац манифестације “Душа Троморавља”, а манифестацији су присуствовали и председник ОО СПС Варварин Драгољуб Станојевић, председник Окружног одбора СПС Расинског округа Синиша Максимовић, председник ГО СПС Крушевац Владимир Тасић, чланица Председништва Форума жена Јелена Ђорђевић, председник МО СПС Сталаћ Драгослав Нагулић, али и бројни песници, чланови Удружења песника “ПоезијаСРБ” из Крушевца, КК “Душан Матић” из Ћуприје, КК “Моравски токови” из Трстеника. КК “Десанка Максимовић” из Ражња и песници из Сокобање.

Учешће у другој по реду “Души Троморавља” узели су и прва хармоника Југославије 1976. године, Мирослав Стаменковић Линда, његов унук, гитариста Дејан Живковић, вокални солисти Драган Кркић и Зоран Бајкић. док су добру забаву својом одличном рибљом чорбом и гаибаницом, као и прасећим печењем са ражња, зачинили домаћини Горан и Ана Раденковић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x