Црвени крст Варварин обележио Светски дан срца

Светски дан срца под слоганом “Оснажите свој живот”, Црвени крст Варварин је у сарадњи са Домом здравља “Властимир Годић” Варварин обележио јавном манифестацијом на тргу.

Суграђанима је подељен већи број лифлета са садржајем превенције обољевања од ових болести, а мерен је крвни притисак и шећер у крви и указивано је на штетна понашања, као што су пушење, неправилна исхрана и недовољна физичка активност. У циљу промоције здраве хране и здравих стилова живота, грађанима су дељене јабуке, наглашавају из варваринског Црвеног крста.

Поруке овогодишње глобалне кампање упућене су сваком појединцу, са циљем да пробуде свест о значају личне одговорности у очувању здравог срца као главног животног покретача.

Иначе, кардиоваскуларне болести представљају водећи узрок смрти у свету, са 17,3 милиона однетих људских живота сваке године, а процене стручњака су да ће се тај број до 2030. године повећати на чак 23 милиона. Само у Европи, од последица кардиоваскуларних болести годишње умире преко 4,5 милиона становника.

Светски дан срца установљен је 2000. године, а од 2011. године Светска федерација за срце и њени чланови фокусирали су се на породицу и њене чланове. Унапређујући понашања у сопственој породици, људи широм света могу имати дужи и бољи живот, кроз превенцију и контролу болести срца и можданог удара.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x