Канцеларија за младе Варварин обележила Светски дан борбе против сиде

Активисти Канцеларије за младе општине Варварин обележили су данас 01. децембар, Светски дан борбе против сиде, дељењем едукативног и промо материјала у Средњој школи Варварин. Овај дан се ове године обележава под слоганом “Тестирај се на ХИВ, јер важно је да знаш”

“У циљу превенције и упознавања средњошколаца са вирусом ХИВ-а, ми смо и ове године организовали у просторијама Средње школе Варварин акцију дељења едукативног и промотивног материјала, као и презерватива. Морам да нагласим да нам је и ове године, као и претходних, сав материјал потребан за ову акцију обезбедила организација “ТОЦ – Тимочки омладински центар” из Зајечара којој се бескрајно захваљујемо на помоћи и сарадњи свих ових година”, истиче координатор Канцеларије за младе Варварин Марија Брајовић.

Иначе, према подацима Института за јавно здравље, од почетка ове године у Србији је регистровано 105 нових особа које су инфициране ХИВ вирусом, што је мање у осносу на исти период прошле године, док стручњаци упозоравају да је, ради боље превенције грађана, неопходно што чешће тестирање. Такође, подаци показују и да многи и не знају да су заражени, али је непходно процес лечења отпочети на време.

У Србији тренутно са вирусом ХИВ-а живи 2.369 људи, а процењује се да још око 1.000 људи не зна да је заражено овим вирусом, док је, према подацима Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, од 1985. године до 20. новембра ове године у Србији регистровано 3.585 особа инфицираних ХИВ-ом, од чега је до сад умрло 1.105.

Агенција Уједињених нација за АИДС саопштила је да се сваких 17 секунди неко у свету зарази вирусом ХИВ-а, а да је од почетка епидемије, која је проглашена 1981. године, од сиде умрло око 35 милиона људи. Светски дан борбе против сиде обележава се 01. децембра од 1988. године, као прилика да људи широм света искажу подршку суграђанима који живе са овим вирусом и да се сете оних који су умрли.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x