“Дан обредног хлеба”: Изложба славских колача и традиционалне српске трпезе

У холу СЦ “Темнић” у Варварину у суботу је одржана шеста по реду манифестација “Дан обредног хлеба” коју је, поред представљања традиционалне српске славске и празничне трпезе, пратио и богат културно – уметнички програм, али и такмичење за најлепши славски колач и српску празничну трпезу.

Беседу о крсној слави одржао је архијерејски намесник темнићки, протојереј ставрофор Ђорђе Марјановић, а затим је са председницом општине Варварин др Виолетом Лутовац Ђурђевић пресекао славски колач. Он је нагласио да је, поред Божића и Васкрса, један од најважнијих породичних славља код српског народа крсна слава, коју имају само Срби.

“Крсна слава је молитвено прослављање једног светитеља као заштитника породице и њеног молитвеног заступника пред Господом Богом. Суштина крсне славе је изражена у свом имену, то је слављење Бога и прослављање светих угодника Божијих у чијим ликовима се открива и права слава сваког људског бића, односно, његова непролазна лепота и његово боголико достојанство”, истакао је протојереј ставрофор Ђорђе Марјановић.

Присутне је поздравила и председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић изразивши задовољство великим бројем учесника, али и посетилаца, што даје значај чињеници да потичемо из домаћинских кућа где мирише топао хлеб.

“Све нас ово враћа у прошлост, у детињство, али и даје наду да ћемо наше обичаје чувати и неговати и у будућности”, поручила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

У програму су учествовали најмлађи чланови КУД-а “Јован Курсула”, ученици ОШ “Свето Сава” из Бачине и Средње школе Варварин, Певачка група “Здравац” из Параћина, фрулашка група “Весели Чарапани” из Крушевца и млади хармоникаши из Бошњана. На крају програма проглашени су победници у различитим категоријама којима је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић уручила медаље.

Прву награду за традиционални славски колач освојило је Удружење “Долина Бачине”, прву награду за најлепше украшени славски колач освојила је Драгана Петровић из Мајура (Јагодина), а златну медаљу за савремени славски колач освојило је Удружење “Видовданке” из Великог Дреновца (Алексинац).

По оцени жирија, најлепши штанд припремила је предшколска група из Варварина, најоригиналнији штанд је организовало Удружење жена “Кленовник”, а најразноврснији штанд припремили су “Избенички мунгоси” из Избенице.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x