Данас се обележава Међународни дан мира – 21. септембар

Широм света се 21. септембар обележава као Међународни дан мира. Резолуцијом Уједињених нација (УН) из 2001. године, тај је датум је одређен за дан ненасиља и прекида непријатељстава на глобалном нивоу.

Међународни дан мира утемељила је Генерална скупштина УН 1981. године у циљу обележавања и јачања идеала мира међу свим народима и државама, наменивши за његово обиљежавање трећи уторак у септембру. 20 година касније, посебном резолуцијом ГС УН-а 2001. године, проглашен је Међународни дан мира – 21.септембар и обавезан свет да тога дана у години бар мисли о миру и да га обележи разним скуповима, манифестацијама, концертима и маршевима.

Међународни дан мира омогућује свим појединцима, организацијама и нацијама да својим једноставним делима заједнички шире поруку мира. Од 2001. године Међународни дан мира добија своје место не само у календару Уједињених нација, већ га обележавају бројне организације и појединци широм света. Звук звона и минут ћутања тачно у подне постали су већ традиција у згради УН у Њујорку.  Звоно мира је 1954. године УН поклонило Удружење УН из Јапана, а изливено је од новчића које су скупила деца из 60 земаља.

Након расправа о увођењу Међународног дана мира и томе шта би он требао представљати закључено је да ће он постојати како би се континуирано подсећало на потребу јачања мировних порука и идеја међу свим људима и народима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *