“Дани гљива Ћићевац 2023.”: Манифестација посвећена промоцији Мојсињских планина и Сталаћке клисуре

На Тргу младих у Ћићевцу, упркос кишовитом времену, одржана је прва по реду едукативно – туристичко – гастрономска манифестација “Дани гљива Ћићевац 2023.” у организацији Удружења гљивара “Буковача” и под покровитељством Општине Ћићевац. На изложби у Народној библиотеци изложено је било око 40 различитих врста гљива, углавном нејестивих.

Председник Удружења гљивара “Буковача” Стефан Вељковић истиче задовољство овогодишњом организацијом манифестације посвећене гљивама и гљиварима, посебно бројем учесника који су првог дана манифестације “ловили” гљиве по Мојсињској светој гори и у Сталаћкој клисури Јужне Мораве, а било их је 50 из целе Србије.

“Нашли смо око 70 различитих врста гљива и пописали их. У овим нашим крајевима имамо отровну сумпорачу, звездаче, јудино уво, разне пролећне гљиве, али и разне лековите гљиве. Мојсињске планине су један богат биодиверзитет гљивама и биљкама и у сезони може да се нађе црна труба, лисичарка, вргањ, краљевски вргањ, али и много лепих гљива за фотографисање које нису занимљиве кулинарству”, наводи Вељковић.

Догађај је био посвећен истраживању, очувању и промоцији Мојсињских планина и Сталаћке клисуре, а предавање о гљивама одржала је Сунчица Јовић, потпредседница Миколошко – гљиварског савеза Србије. Чорбу од 100 врста гљива припремао је познати планинар и познавалац природне исхране Небојша Стаменовић, популарни Неша Травка, а посетиоци су могли да дегустирају овај ретки специјалитет.

Изложбу у Ћићевцу пратио је и мини сајам на коме су се представили произвођачи гљива, производа од гљива и опреме за гљиварење, од којих су посетиоци да сазнају више о хранљивој и медицинској вредности печурака.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x