Сајам пољопривреде, туризма и гастрономије у Тољевцу окупио велики број излагача од севера до југа Србије

У порти цркве Светог Архангела Гаврила у Тољевцу, у организацији Удружења грађана “Дисићева традиција”, одржан је Први српски Сајам на селу пољопривреде, туризма и гастрономије, уз богат културно – уметнички програм, изложбу јагода и производа од јагода и меда и пчелињих производа, изложбу домаћих вина и ракије и такмичење у припремању рибље чорбе.

На Сајму, који ће по свему судећи постати традиционалан, учешће је узео велики број излагача из свих крајева Србије: из Руме, Смедерева, Крагујевца, Јагодине, Параћина, Рековца, Ћићевца, Крушевца, Ражња, Медвеђе, Ниша, Алексинца и многих других градова и општина. Излагачи су представили и традиционалну српску трпезу, организовано је и такмичење за најлепши славски колач, организована је и мини сточарска изложба, а изложене су биле и пољопривредне машине.

Награде најбољим екипама у својим категоријама уручили су генерални секретар Културно просветне заједнице (КПЗ) Србије Живорад Ајдачић, представници Задружног савеза Србије Никола Миленковић и Јасмина Мијаиловић, представници Института за крмно биље Крушевац, али и организатори из Удружења грађана “Дисићева традиција”.

“Гран при” награде Сајма добили су Хемијско-технолошка школа Крушевац и професор куварства Горан Кузмановић, председник жирија, који је са матурантима ове образовне установе оцењивао излагаче у свим категоријама, Институт за крмно биље Крушевац за унапређење пољопривреде и Зорица Стошић из Крушевца са екипом “Баба и унучићи” за промоцију туризма.

Генерални секретар КПЗ Србије Живорад Ајдачић оцењује да су манифестације оваквог типа доказ да почиње оживљавање села, подсетивши да је КПЗ Србије организатор “Сусрета села” пре 50 година, али и да је пре двадесетак година пар села, победници ове манифестације, нестало са сцене

“Морамо признати да се последњих година улаже велики напор да се људи врате на село, враћају се и из иностранства, али и из одређених градова, али и да не заборавимо да пар глумаца који доминирају на јавној сцени враћају се и на село и у позориште. У протеклих десетак година много се пажње посвећује селу и држава чини све да село оживи, а ми морамо да будемо свесни да, ако живи село и ако у селу све функционише, као и овај Сајам овде у Тољевцу, јесте да Србија мора имати, пре свега, свој однос према селу и да јој није села, не би било ни државе”, поручио је Ајдачић.

Удружење грађана “Дисићева традиција” постоји већ шест година и познато је по организацији “Тољевачке купусијаде”, али су веома успешно организовали и Први српски Сајам на селу Оснивач Удружења Радивоје Томић истиче задовољство организацијом Сајма, али и разноврсношћу понуде излагача.

Он је задовољан и одзивом Туристичих организација из целе Србије које су представиле своје градове и општине на Сајму, тако да је утисак на крају изложби да је манфестација протекла у најбољем реду и надмашила сва очекивања организатора.

Представници северне српске покрајине Војводине и равног Срема представили су специјалитете из свог краја, али и богатство фолклора овог дела Србије. Мара Ћујић из КУД-а “Бисер” из Путинаца (општина Рума), приликом изложбе славских колача, навела је да “док један килограм брашна окупља оволико жена, има наде за нас”.

“Као учесник на многим манифестацијама широм Србије, могу да приметим да оно што нам треба, то је младост и то је оно што треба да иде напред, нешто што треба да нас представља у будућности. Наше беше, ми смо се већ потврдили, али младост је оно што заслужује највећу пажњу и поштовање, нешто што треба да се подржава”, поручује Мара Ћујић са севера Србије.

А са југа Србије своје туристичке потенцијале је представила и Туристичка организација општине Медвеђа. Марија Бутуровић из ове установе наглашава да је најзначајнији туристички потенцијал овог краја Србије Сијарињска Бања, са 26 минералних извора, од којих је 18 признато као лековито.

“У близини Медвеђе имамо “Конак пастира”, али и још много потенцијала које можете посетити, као што је “Ћоров водопад”. На Сајму смо представили и производе из нашег краја, домаће купиново вино, ливадски мед, ајвар, џем, слатко, све природне производе из Медвеђе”, рекла нам је Марија Бутуровић.

У културно – уметничком програму су наступила фолклорна друштва из општина Варварин, Медвеђа и градова Јагодина, Ниш и Лесковац, кувао се традиционални купус за посетиоце, а мини концерт је одржала и глумица и певачица Тијана Вучетић.

Након доделе награда најбољим излагачима, организатори из Удружења грађана “Дисићева традиција” најавили су и, већ традиционалну, шесту по реду “Тољевачку купусијаду” која ће почетком септембра месеца бити организована у овом селу.

 

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x