“Дечије игралиште у Бачини за насмејану децу”: Одржане радионице на тему екологије у ОШ “Свети Сава”

Захваљујући финансијским средствима које је Општина Варварин добила од стране програма Европске уније, ЕУ ПРО Плус, Бачина је пре шест месеци добила ново, модерно, дечије игралиште, потпуно опремљено најновијим мобилијаром, парковском површином и паметном соларном клупом. У оквиру овог пројекта планиране су и еколошке радионице са децом предшколског и основношколског узраста које су у ОШ “Свети Сава” реализоване 18. и 23 маја.

Пројекат “Дечије игралиште у Бачини за насмејану децу” су у партнерству реализовали Општина Варварин и Удружење “Евроконтакт” из Крушевца. Ненад Крстић из “Евроконтакта” објашњава да су у оквиру пројекта предвиђене и активности које су реализоване у школи у Бачини, а које имају за циљ да новоизграђено игралиште допринесе и бољем квалитету живота, како у самој Бачини, тако и у околним селима.

“Одржали смо радионице на тему екологије са децом предшколског и основношколског узраста и приметили смо заиста фасцинантан ниво знања те деце и њихово познавање појмова из те области, колико је њима познато шта је рециклажа, како се и где се баца отпад, тако да су нас поприлично изненадили. Идеја свега тога што радимо је да се дечије игралиште што дуже користи, да постане власништво становника Бачине, поготову деце, да воде рачуна о томе, јер је то доста скупа ствар и тешко би локална самоуправа поново могла да пронађе средства да то реновира. Зато игралиште мора да се чува, а само игралиште пружа могућности да се организује различит додатни садржај у природи, поготову кад је лепо време за разне дечије радионице из области екологије, здравих стилова живота, бављења спортом”, рекао нам је Ненад Крстић.

У оквиру пројекта је урађено партерно уређење целе површине (око 29 ари), посађена је трава, постављене су стазе са клупама и кантама за отпатке. Само дечије игралиште има 200м2 и садржи две љуљашке, од којих је једна специјална инклузивна, по једна пењалица, вртешка, клацкалица и мултифункционална играчка са тобоганима, све на мекој подлози од рециклиране гуме.

Дечије игралиште је у потпуности изграђено у складу са Правилником о безбедности дечјих игралишта који је донело Министарство привреде у 2019. години, где су прописани захтеви за заштиту здравља и безбедности који се односе на потребне површине и опрему за јавна дечија игралишта. Оно има инклузивни карактер и намењено је за коришћење и од стране особа са инвалидитетом, које имају равноправан и адаптиран приступ свим садржајима, укључујући и посебну љуљашку намењену особама са инвалидитетом.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x