Дом здравља “Др Властимир Годић” почиње са реализацијом обавезних скрининг прегледа

Нови Закон о здравственом осигурању, који уводи обавезне превентивне прегледе, а пре свега скрининг прегледе на рак дојке, грлића материце и дебелог црева ступио је на снагу почетком априла ове године, истиче др Јасмина Ракић, директорка Дома здравља “Др Властимир Годић” у Варварину.

Др Ракић наглашава да они који се два пута оглуше о позив на скрининг, а касније оболе, учествују са 35 процента у лечењу и ако имају здравствено осигурање, додавши да ово није казна већ се на овај начин свест и одговорност грађана повећава.

Обавестивши становнике варваринске општине да ће им ускоро на кућне адресе стизати позиви за скриниг прегледе код изабраног лекара или гинеколога, што је иначе у интересу самих грађана, др Јасмина Ракић посебно истиче да је то од ове године и законска обавеза.

“Мислим да је овим Законом наша држава повукла добар потез зато што су се до сада наши грађани јављали тек када осећају симптоме, а циљ свега овога је да се пацијент јави када нема никакав проблем где ми без икаквог проблема прегледамо пацијенте”, објашњава др Ракић и додаје да када се приликом превентивних прегледа нешто и пронађе, то је углавном у неком почетном стадијуму где је иначе и лечење ефикасније.

Говорећи о досадашњој ситуацији, она примећује да када се пацијент јави, учесталост карцинома је на толиком нивоу да су у већини случајева у питању карциноми већ у трећем, четвртом стадијуму, или су већ присутне и метастазе, а све због нередовног и неблаговременог јављања лекару и подсећа да Дом здравља у Варварину ради скрининге на депресију, на кардиоваскуларне болести, на дијабетес мелитус (шећерна болест) и на карцином дебелог црева.

Др Данијела Милојковић Пантић, гинеколог у Дому здравља “Др Властимир Годић”, објашњава да је скриниг врста превентивног прегледа чији је циљ да се евентуално обољење открије у што ранијој фази. Она наводи да су, према плану и програму Министарства здравља, планирани обавезни скрининзи на карцином дојке и карцином грлића материце, а имајући у виду да су то најраспрострањенији карциноми међу женском популацијом.

“Скрининг програмом за карцином грлића материце обухватају се жене узраста од 25 до 69 година. Наравно да и млађе и старије жене од 25 или 69 година, уколико примете нешто, да постоји неки проблем, крварење или било шта слично, могу доћи и обратити се како би се одрадио Папаниколау тест који је и предвиђен као скрининг метода за откривање раног грлића материце”, истиче др Данијела Милојковић Пантић.

Она наглашава да ако жена, која добије позив за превентивни преглед, није у могућности да се наведеног дана одазове обавезном превентивном прегледу, да је потребно да позове одељење гинекологије Дома здравља како би заказала нови термин и додаје да ће се овај скрининг програм спроводити на сваке три године, а било каква дијагностика неког патолошког налаза у оквиру скриниг програма обавезује и Дом здравља и пацијенткињу на даљу дијагностику.

Када је у питању скрининг програм карцинома дојке, др Милојковић Пантић каже да ће се тај програм спроводити на две године и такође ће суграђанке бити позиване на кућну адресу, са тачним датумом за спровођење превентивног прегледа.

“Овим програмом биће обухваћене жене од 45 до 69 година старости, а наравно да и млађе и старије жене, било какав проблем да примете, моћи ће да се јаве, не везано за позив ни за године. Такође важи исто правило као и за жене које ће бити позиване за скрининг карцинома грлића материце, уколико не буду могле да се јаве одређеног дана или у одређено време, слободно могу да позову како би се презаказао термин.

Из Дома здравља “Др Властимир Годић” подсећају да суграђанке прегледе могу заказати путем броја телефона 037/789-022.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x