Министар Лончар отворио ангио салу у Општој болници Крушевац

Министар здравља Златибор Лончар посетио је крушевачку Општу болницу где је промовисана нова ангио сала, једна од најзначајнијих и најскупљих инвестиција за последњих неколико деценија. Такође, представљена је и нова операциона офталмолошка сала, као и друга операциона сала за ортопедске интервенције.

До сада су пацијенти са територије Расинског округа на ангиографију или коронарографију упућивани у друге здравствене установе, као што су Клинички центар у Нишу, Крагујевцу или неки други центар у Србији. Циљ је, изјавила је директор Опште болнице др Весна Стевић Гајић, да у наредном периоду, захваљујући савременој опреми у ангио сали, као и едукованом стручном кадру, пацијенти са кардиоваскуларним проблемима, са територије Расинског округа, добију брзу и тачну дијагнозу, као и да им потребна интервенција буде урађена у Општој болници.

Прва коронарографија је већ јуче успешно урађена, а извели су је стручњаци Клиничког центра Србије, уз асистенцију крушевачких лекара. Планира се и уградња пејсмејкера. Размена стручног кадра је договорена, а према речима министра здравља Златибора Лончара, Општа болница Крушевац има озбиљну перспективу, очекује је додела нових специјализација, нови кадар, лекари, сестре…

Министар Лончар је такође рекао да је ресорно Министарство уложило у крушевачко здравство скоро 100 милиона динара, али да је изузетан допринос просперитету дао Управни одбор Опште болнице, на челу са Бобаном Гашићем, који уједно руководи и Клубом привредника, такође заслужним за многе донације у виду опреме, апарата и материјала.

Квалитету здравствених услуга и смањењу листе чекања допринела је и нова офталмолошка сала, у чије опремање је Министарство уложило 5 милиона, а остатак су обезбедили Општа болница и бројни донатори. У првих 6 месеци обављено је 660 интервенција ( у 2018. је укупно било 838 ), а листа чекања смањена је за око 4 пута. У току је тендер за набавку преостале опреме  у укупној вредности од 6 милиона динара, а сва средства обезбедило је Министарство здравља, тако да ће укупна вредност опремања офталмолошке сале бити у ствари читавих 13 милиона динара.

Захваљујући ресорном Министарству отворена је и друга операциона сала за ортопедске интервенције. Прошле године урађена су 274 оперативна захвата, а само у првих 6 месеци ове године, оперисано је 158 пацијената. Листа чекања је такође смањена са 324 на 210.

За подршку и допринос у остваривању циљева Опште болнице, директор др Весна Стевић Гајић уручила је Захвалнице министру здравља др Златибору Лончару, директору БИA Братиславу Гашићу, Клубу привредника Крушевац – председнику Бобану Гашићу, предузећу Електро Србија Краљево Саши Стефановићу, предузећима Енергомонтажа и Електромонтажа из Београда, Технопод из Ниша, Професионал из Београда и Елгор из Крушевца. Промоцији су присуствовале и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, као и заменица градоначелнице Весна Лазаревић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x