Еколошка радионица у РПК Крушевац на тему очувања језера Ћелије

У Регионалној привредној комори Крушевац одржана је дводневна радионица “Мапирање заинтересованих страна и План комуникације – искуства Шведске”. Радионица представља једну од низа активности у оквиру крајњег циља – заштите језера Ћелије, које се спроводе кроз пројекат “Подршка локалним самоуправама у Србији на путу придруживања ЕУ: унапређење квалитета услуга, дијалога заинтересованих страна и ефикасности локалне администрације”.

Предавачи су били експерти из Шведске, чија Влада финансира пројекат који спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО) у партнерству са шведском Асоцијацијом локалних и регионалних власти (САЛАР).

Представницима Градске управе Крушевац, ЈКП “Крушевац” и ЈП “Водовод Крушевац” предавачи су пренели искуства у мобилисању јавности на еколошке теме, нагласивши да је Град Крушевац израдио добар план комуникације који представља одличну платформу за укључивање у акцију целокупне јавности.

Овој фази реализације пројекта претходио је, као први корак, формирање Радног тима чији је задатак обезбеђивање услова за дугорочно снабдевање пијаћом водом из језера Ћелије. Планира се да 80% локалних самоуправа обухваћених Регионалним системом водоснабдевања буде укључено у интегрално управљање акумулацијом и да бар 70% грађана буде информисано о неопходности одрживог коришћења језера, а очекују се и одговарајуће активности у општинама Брус и Блаце, одакле две притоке, Расина и Блаташница, примају нетретиране отпадне воде, нагласила је помоћник градоначелника Крушевца за одрживи развој и екологију Оливера Дреновац.

Овај еколошки пројекат је од изузетног значаја за читав Расински округ јер ће се водом са језера Ћелије ускоро снабдевати око 200.000 људи, док су у реализацију четворогодишњег програма подршке придруживању Европској Унији (ЕУ) кроз област заштите животне средине осим Крушевца укључени још само град Зрењанин и општина Чајетина.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x