Фестивал хармонике “Жилићеви дани” у среду 5. јула: Такмичење хармоникаша за “Прву хармонику Варварина”

Фестивал хармонике “Жилићеви дани” по први пут се организује у Варварину, у знак сећања на хармоникашку легенду из Бошњана, композитора великог броја народних кола и песама, троструког освајача награде “Прва хармоника Југославије” Драгана Матића Жилића. Њему у част Фестивал у Варварину је и претквалификационо такмичење за Међународни фестивал “Прва хармоника Србије”.

Фестивал ће бити одржан у среду, 5. јула, окупљање учесника и такмичара заказано је за 12 сати, у згради Општинске библиотеке Варварин, свечано отварање Фестивала заказано је за 13 часова, када ће квартет хармоника: Жељко Дамњановић, Андрија Јовановић Кута, Дарко Антић и Мома Крстић извести “Жилићево коло”. По речима члана Организационог одбора, Жељка Дамњановића, идеја за организацију Фестивала хармонике “Жилићеви дани” је потекла од локалних хармоникаша из Бошњана, Варварина и околине.

“Све ово радимо у циљу очувања традиције српске народне музике и нашег традиционалног инструмента, хармонике, те смо у то име направили симбиозу са организационим одбором Међународног такмичења хармоникаша које се одржава у Сокобањи, овај Фестивал је везан и за Сокобању и биће претквалификација за финално вече у Сокобањи”, каже Дамњановић.

Он објашњава да ће се учесници такмичити у 8 категорија и то у категорији петлића, пионира, старијих пионира, млађих јуниора, јуниора и сениора, али и у категоријама дуета: млађих од 15 година и старијих од 15 година.

“Такмичари ће свирати српске традиционалне композиције, лагана кола, ора, староградску музику, разне виртуозне нумере, свако од њих је добио пропозиције и надамо се добром одзиву и једном празнику хармонике у нашем месту, јер покојни Драган Матић Жилић је три пута освојио “Прву хармонику” у Сокобањи и један је од великих хармоникаша старе југословенске сцене и ценили су га сви људи бивших југословенских Република и био је веома популаран”, рекао нам је Жељко Дамњановић.

Улаз за све заинтересоване посетиоце и љубитеље праве народне музике је слободан, а пријаве трају до почетка Фестивала. Такмичаре ће оцењивати стручни жири у саставу: Влада Пановић – уметнички руководилац Народног оркестра РТС-а, проф. др Димитрије Големовић – српски етномузиколог и композитор, професор на Факултету музичке уметности и Зоран Ђорђевић Сандуче – композитор и извођач народних кола. Организатор Фестивала хармонике “Жилићеви дани” је општина Варварин, а свеукупни победник Фестивала, поред пласмана на Међународни фестивал “Прва хармоника Србије”, добиће и “Жилићево мајсторско писмо”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x