Поново почињу “Михољски сусрети села”: На одмор у 95 општина и 1500 села Србије

На конкурсу Министарства за бригу о селу, општина Варварин је добила средства за реализацију пројекта „Михољски сусрети села“. Тим поводом у име општине Варварин уговор о донацији средстaва за реализацију пројекта потписао је заменик председнице општине Дејан Милановић.

„Овогодишњи, трећи по реду „Михољски сусрети села“ шанса су да покажемо једно ново лице Србије – гостољубиво, насмејано, толерантно, спремно на такмичење, али и да победнику честита“, изјавио је у Палати Србија министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Заменик председнице општине Дејан Милановић изразио је задовољство тиме што је Варварин од самог почетка део овог пројекта, али и великог тима који се сваке године надмеће, дружи и радује истим поводом и окупља велики број учесника. Он је подсетио да је Варварин и 2021. и 2022. године успешно реализовао овај пројекат, у коме су учествовали малишани из темнићког краја.

Председник комисије за одобравање средстава и праћење реализације по овом програму је познати писац Љубивоје Ршумовић. Ристо Костов, заменик председника Комисије, изнео је податак да су за две године ови сусрети окупили 1.800 села и 250.000 учесника и посетилаца, а ове године у селима широм Србије, очекује се рекорд са 170.000 учесника и посетилаца.

Средства, до 500 хиљада динара по пријави, додељују се према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“. За организацију ове манифестације средства су ове године добили Град Крушевац и општине Александровац, Варварин и Трстеник.

Календар манифестација са местом одржавања и планираним активностима биће објављен на сајту Министарства за бригу о селу, за све који желе да их посете током овог лета и јесени. У општини Варварин „Михољски сусрети села“ биће одржани у септембру месецу.

Подсећамо, подносиоци пријаве на овај јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које осмишљавају програм, датум, сатницу и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом „Михољски сусрети села“, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе.

Активности које су подносиоци пријава и ове године осмислили, а чији се спектар сваке године проширује, су најразличитије. Од културно – уметничких садржаја – фолклора, изворног певања, свирања гусала и тамбура, преко сликања и литерарних садржаја, до занатских и примењених уметности – израде рукотворина, сувенира, ткања, штрикања, веза, плетења.

Омиљена су и такмичења у спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и спремање гастрономских специјалитета – традиционалних јела и колача. Враћа се полако и традиција избора за мис села, а деца се најчешће такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x