Сећање на великана Драгана Матића Жилића: Фестивал хармонике “Жилићеви дани” 5. јула у Варварину

Фестивал хармонике “Жилићеви дани” ове године се по први пут организује у Варварину, у знак сећања на хармоникашку легенду из Бошњана, композитора великог броја народних кола и песама, троструког освајача награде “Прва хармоника Југославије”, Драгана Матића Жилића. Њему у част, Фестивал у Варварину је и претквалификационо такмичење за Међународни фестивал “Прва хармоника Србије” који се организује шест деценија у Сокобањи.

Манифестација посвећена легенди хармонике из Бошњана биће одржана 5. јула текуће године у Великој сали Општинске библиотеке Варварин, а организатор и покровитељ манифестације је Општина Варварин. Организациони одбор је упутио позив свим младим хармоникашима да се пријаве за учешће на такмичење.

Пријаве за претквалификационо такмичење су у току и сви заинтересовани могу се пријавити путем имејл адресе zilicevi.dani@gmail.com и телефона 062/268-120. Такмичаре ће оцењивати стручни жири у саставу: Влада Пановић, руководилац Народног оркестра РТС-а; проф. др Димитрије Големовић, српски етномузиколог и композитор, професор на Факултету музичке уметности и Зоран Ђорђевић Сандуче, композитор и извођач народних кола.

Иначе, Драган Матић Жилић је на првом фестивалу “Прва хармоника Србије” у Сокобањи, пре тачно 60 година, освојио прво место, а затим и прво место на фестивалу “Прва хармоника Југославије” 1965. године. На истом фестивалу 1967. године, по трећи пут, осваја прво место, у дуету са легендарним Новицом Неговановићем.

Сарађивао је са великим бројем музичара, као што су: Радојка и Тине Живковић, Рајче Гавриловић, Марисав Мара Јовановић, Живојин Ђукић, Милисав Милић Болић, Радисав Диса Поповић, Драгослав Поповић. Са Драгомиром Петронијевићем из Бошњана био је нераздвојан. Њих двојица су сарађивали 42 године, живећи као браћа. Пратио је познате певаче на концертима широм Југославије, а једно време је наступао у југословенској кафани у Немачкој, у Штутгарту, заједно са Цунетом Гојковићем.

Компоновао је велики број народних кола и песама: „Жилино коло“, „Бошњанка“, „Душанкино коло“, „Матићево“, „Тојићево“, „Шокорско“, „Веричино“, „Сејкино“, „Миладиново“, „Светино“, „Јагодинка“, „Крушевљанка“, „Дођи, драга, у Врњачку Бању“, „Ја заволех тебе, драга“, „Београде, граде мили“, „Комшинице преко пута“… Са Зораном Пејковићем и Михајлом Миловановићем Цигом снимио је једну плочу, а са својим ансамблом снимио је и прву верзију песме „Скелеџијо на Морави“ 1967. године, коју су отпевали Петар Танасијевић и Тома Ђорђевић Расинац.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x