Фестивал народне музике “Вино и песма Жупа 2022” у центру пажње

Овогодишња привредно туристичка манифестација “Жупска берба” у Александровцу, 57. по реду, одржана је од 15. до 18. септембра. Други дан манифестације обележио је Фестивал народне музике “Вино и песма Жупа 2022”, који је одушевио многобројну публику.

Други програмски дан манифестације био је у знаку производа убраних у недрима Жупе постављених на изложби пољопривредних продуката и механизације у Средњој школи “Свети Трифун”. У центру ове поткопаоничке варошице отворена је Фонтана вина, јединствена у свету, са које је одмах започето бесплатно точење чувене жупске ружице, дар “Вино Жупе”, а изведен је и богат културно – уметнички и забавни програм, уз учешће великог броја музичких извођача.

Народна библиотека Александровац је, под отвореним небом, представила своје акције и активности, а ловци Жупе су показали своје ловачке трофеје. “Жупске игре без граница” су биле занимљиве посетиоцима, а у кабаре програму “Винско љубавна рапсодија” наступила је специјална гошћа Мина Лазаревић.

Дискосов фестивал народне музике “Вино и песма Жупа 2022” одржан је другог дана “Жупске бербе”, специјални гости су били Андрија Ојданић Ера и Миланче Радосављевић, а затим су концерт одржали Александра Младеновић и Ненад Манојловић.

На Фестивалу народне музике представило се 16 интерпретаторки и интерпретатора, који су одушевили многобројну публику, а чије мелодије је оцењивао жири. Оцене жирија су само четвртина укупног броја поена, које ће освојити аутори песама, музике, аранжмана и интерпретације, јер ће се чути глас слушалаца радио и тв станица, корисника друштвених мрежа и самих певачица и певача, а збирни резултати биће саопштени накнадно.

Андрији Ери Ојданићу је уручена златна плакета и проглашен је за витеза песме, копију средњевековног витешког плашта поставио му је чувени виноградар и винар Мића Минић, витез вина реда “Монах Доротеј”. Под називом “Хеј поведи весело” трећег дана “Жупске бербе” почео је Дечији фестивал фолклора, а затим је уследила традиционална “Жупска свадба”.

После свечаног дефилеа центром Александровца, одржан је Међународни фестивал фолклора, у Музеју винарства и виноградарства промоција књиге “Виноградарство у средњевековној Србији” Марине Штетић, а у вечерњим сатима и концерт Жељка Самарџића.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x