Годишње признање фолклорном ансамблу “Традиција”

На трстеничкој фолклорној сцени својим активностима у последњих 20 година високо место и пажњу заслужују чланови Друштва за неговање традиционалне песме, игре и обичаја Срба “Традиција”. Од  школске 1997/1998 године и почетка рада тада дечије фолклорне групе, под руководством познатог фолклорног педагога и кореографа Драгана Марковића, до данашњег дана, млади чувари традиционалних вредности српског народа, самостално или удружено са својим другарима из КУД-а “Грозд” из Александровца и КУД-а “Радојкино коло” из Глободера, широм Србије и Европе, приредили су више од 350 концерата, од чега 102 наступа у 14 европских земаља.

“Почели смо скромно, као дечија фолклорна група” каже нам оснивач и руководилац Друштва. “Десетак година касније, 2007. године, регистровали смо Друштво “Традиција” и ево ових дана када планирамо прославу малог јубилеја, с поносом можемо истаћи да смо у нашим редовима изнедрили много одличних ученика, ђака генерација својих школа, свршених студената и добрих радника. Концерти и путовања по Србији, 41 турнеја и учешћа на фестивалима широм Европе као и многобројна пријатељства, потврда су успешности нашега рада. Поверена младост деце нама није била узалудна”, каже Драган Марковић.

Активан и квалитетан рад чланова “Традиције” препознат је и од општинских структура које су умеле да тај рад и награде. Одлуком комисије за награде и одликовања општине Трстеник, Друштво “Традиција” је добитник годишњег признања за рад у области аматерског стваралаштва за 2016. годину, што је ове вредне аматере изузетно обрадовало.

“Поред скромне финансијске помоћи коју нам Општина годинама пружа, ова награда је још већи подстрек и обавеза да и даље будемо истрајни на путу очувања нашег нематеријалног културног наслеђа. Трудићемо се да истрајемо у томе” додаје на крају Драган Марковић.

Времена за предах младих уметника нема. Почетком наредне године, поводом Сретења Господњег – Дана државности Републике Србије, уз пратеће садржаје, приредиће традиционални Годишњи концерт, на коме ће се поред свих садашњих чланова представити и некадашњи чланови. Мали јубилеј достојан поштовања.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x