Општинско признање као круна дугогодишњег бављења фолклором

Међу заљубљеницима у наше културно и традиционално богатство дуже времена је и трстеничанин Драган Марковић, бивши радник “Прве петолетке” и једно време играч у истоименом КУД-у, познати фолклорни педагог, раније кореограф и уметнички руководилац више Културно уметничких друштава из Трстеника и Расинског округа.

Данас је Драган алфа и омега Друштва за неговање традиционалне песме, игре и обичаја Срба “Традиција”, а своје богато знање он преноси на младе нараштаје.

“Активно се бавим фолкором више од пет деценија и за то време дао сам велики допринос на очувању наше народне традиције. Као седмогодишњи дечак почео сам да играм народне игре, а као двадесетрогодишњак да обучавам младе и тако је за протеклих 35 година основне кораке народних игара, уз моју помоћ, научило преко 10.000 деце. Најлепше године младости уз народну песму и игру, путовања, фестивале и дружења проживео сам као играч у КУД-у, а касније сам почео са истраживањем нашег народног блага, па сам добио прилику да радим са младима и постављам кореографије у многим ансамблима у земљи и фолклорник удружењима у Дијаспори. Схватио сам да ми је фолклор као и другим заљубљеницима у народну традицију, после породице, све у животу. Успешно смо организовали концерте код нас у Трстенику под називом “Свима на радост”, наступали по селима и градовима Србије, али и у иностранству”, рекао нам је Драган Марковић.

За свој вишедеценијски рад у фолклору добио је велики број признања широм Србије и Европе, а за Дан општине Трстеник локална самоуправа доделила му је општинско признање које му је, како рече Марковић, најдраже јер га је заслужено добио од својих људи који су препознали значај очувања народног традиционалног блага. Марковић додаје да ће му сва досадашња, али и ово најдраже, бити подстрек да настави даље рад у овој области.

“Наш народ је спона, мост између прошлости и будућности и наша је обавеза да оно што нам је од предака остављено за живота овоземаљског очувамо и генерацијама и поколењима које долазе пренесемо. КУД “Традиција” и та млада деца су сада моја велика љубав у овој области и идемо даље са дружењем, вежбањем и наступима у земљи и иностранству”, каже председник КУД “Традиција” Трстеник Драган Марковић, јунак ове наше занимљиве приче.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x