“Падешки кладенац”, традиција дуга 33 година

Сабор народног стваралаштва “Падешки кладенац” одржан је протеклог викенда по 33. пут у селу Падеж. Први дан Сабора започео је концертом домаћег КУД “Полет” и Ансамбла “Овчарска песен” из Доркова (Бугарска), док је завршна манифестација одржана у суботу на летњој позорници у амфитеатру Сабора где се представило 15 Културно-уметничких друштава из Расинског, Рашког, Моравичког и Поморавског округа.

Завршници Сабора претходиле су ликовна колонија одржана у цркви Покрова Пресвете Богородице, као и такмичење у припремању старинских народних јела, а затим је Падежом продефиловало преко 340 учесника из околних општина и градова, из Краљева, Горњег Милановца, Рашке, Рековца, Јагодине, Трстеника и Крушевца.

Отварајући традиционалну смотру народног стваралаштва помоћник градоначелнице Крушевца Предраг Миленковић нагласио је да ова манифестација која траје већ 33. година успешно чува наше народне обичаје и традицију.

“Народни обичаји и народна традиција су лице једног народа, а српски обичаји су један од најлепших обичаја на свету. Зато ми морамо да их чувамо и негујемо јер они чувају нас”, поручио је Миленковић.

Као и претходних година и са овог “Падешког кладенца” једна од девојака понела је титулу најлепше девојке Сабора, изабрана је и нај бака као и нај дилбер, а проглашено је и најбоље зготивљено старинско јело и најлепша трпеза.

Најбољи са овог Сабора, по оцени селектора Савеза аматера Србије, наступиће у Горњем Милановцу 16. септембра на 47. Сабору народног изворног стваралаштва Србије, а ове године селектор манифестације био је Драгољуб Милосављевић, уметнички руководилац КУД-а “Железничар” из Краљева и дугогодишњи сарадник Савеза аматера Србије.

Организатори 33. “Падешког кладенца” су Месна заједница Падеж, Црквена општина Падеж, Културно уметничко друштво “Полет” из Падежа и Културни центар Крушевац, под покровитељством града Крушевца.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x