Горњи Темнић мирисао на купус, успешно одржана I “Купусијада” у Тољевцу

Прва по реду гастрономско-туристичка манифестација “Тољевачка Купусијада” завршена је данас проглашењем победника и доделом награда такмичарима који су, по оцени стручног жирија, најбоље спремили специјалитете од киселог купуса.

Душица Чолић, чланица Управног одбора “Друштва српских домаћина” из Београда, отворивши прву “Тољевачку Купусијаду” уручила је председнику организационог одбора Радивоју Томићу признања за унапређење културе на селу и за промоцију села Тољевац широм Србије.

“Драги Тољевчани, част ми је и задовољство да Вам, у име “Друштва српских домаћина” и председника Окружног одбора за регион Шумадије и Поморавља, једне од патриотских организација која окупља 4.000 најбољих домаћина у Србији, честитам на отварању ове манифестације са жељом да она прерасте у традицију”, поручила је Душица Чолић нагласивши да је “традиција последње што остане кад све друго нестане”.

“Свако има неку своју параду поноса, ово што сте ви данас направили сигурна сам да ће служити на част и вашим прецима, али и на срећу и на радост вашим потомцима”, истакла је она уручивши “Тољевачкој Купусијади” захвалницу за унапређење културе на селу, као и захвалницу Радивоју Томићу за промоцију села Тољевац кога је предложила и за почасног члана “Друштва српских домаћина”.

У такмичарском делу учешће је узело око 40 екипа из околних места, из Варварина, Рековца, Крушевца, али и са Златибора, док је у културно-уметничком програму наступило преко 130 учесника, певачка група “Ђердан” из Јагодине, културно-уметничка друштва из општина Варварин, Параћин, Ћићевац и Трстеник, као и звезда дана, гост из Кеније Стив Ханингтон (Стева Шумадинац) који је отпевао пар својих песама.

У такмичарском делу стручни жири, који су чинили познати стручњаци из области кулинарства проф. Горан Кузмановић и Зоран Анђелковић из Крушевца и Евица Лазаревић из Крагујевца, дегустирао је специјалитете, а затим је прогласио победнике.

Прву награду освојио је Гане Минић из Секурича, друго место припало је “Слатком осмеху” и Драгани Симић из Јагодине, док је екипа ЈКП “Варварин” освојила трећу награду. Додељене су и две утешне награде па је тако четврто место освојио Добривоје Минић из Тољевца, а пето Миломир Миљковић из Петине.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x