Град Крушевац подржава пољопривредне произвођаче: Подела репроматеријала у Институту за крмно биље

Институт за крмно биље и Град Крушевац, по пети пут, реализују пројекат “Унапређење сточарске и пчеларске производње”, који финансира град Крушевац. У оквиру пројекта учествовало је 40 фармера – сточара и 30 пчелара, а град је учествовао са 5 милиона динара.

Окупљеним пољопривредницима најпре се обратио директор Института за крмно биље и члан Градског већа др Зоран Лугић, који је истакао значај пројекта чији је превасходни циљ повећање нивоа знања и његове функционалне употребе у производњи. Захвалио се Граду на подршци и препознавању пољопривреде, као једне од најбитнијих привредних грана, у оквиру које сточарству треба посветити посебну пажњу.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић истакла је одрживост пројекта као параметар који показује да су његови ефекти најкориснији пре свега за фармере, али и континуирану оправданост учесника других субјеката – Института (стручну) и Града (финансијску). Изразила је очекивање да ће се сарадња успешно продужити, као и да ће Град наставити са субвенционисањем и другим мерама поспешивања пољопривреде и остајања младих на селу.

Помоћник градоначелнице за пољопривреду Марко Кнежевић је изјавио да су посебне олакшице у износу од 10% на већ постојеће субвенције, намењене особама млађим од 40 година, као и женама које су се определиле за бављење пољопривредом. Што се тиче стручног дела пројекта, Институт је анализирао земљиште (120 узорака), кроз комплетну анализу плодности. Већини фармера је после анализе земљишта и сточне хране, препоручена промена сетвене структуре.

На пчеларским газдинствима анализирани су узорци меда неопходни за декларисање. Такође, препоручена им је сетва једногодишњих и вишегодишњих медоносних врста, као и садња вишегодишњих дрвенастих медоноша. У оквиру пројекта, пољопривредницима је подељен и репроматеријал у виду семена и минералног ђубрива.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x