Град Крушевац учесник програма “Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалне самоуправе”

У Палати Србија у Београду представници 20 градова и општина потписали су Меморандум о сарадњи на реализацији програма “Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалне самоуправе”. Један од учесника у програму је и Град Крушевац, а Меморандум је потписала градоначелница овог града Јасмина Палуровић.

Меморандум о сарадњи на реализацији програма Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у ЈЛС, потписан је маја ове године, између Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и ГИЗ програма “Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” као носиоца програма. Јавни позив јединицама локалне самоуправе за укључивање у програм објављен је крајем јуна.

Програм подржава запошљавање 30 високообразованих Рома и Ромкиња са VI и VII степеном стручне спреме, одговарајућих профила према систематизацији и правилницима за рад у ЈЛС, јавним предузећима и установама.

Планирано трајање програма је најмање 8 месеци, а сарадња партнера на реализацији је од потписивања Меморандума до краја марта 2023. Што се тиче економског аспекта, 3 месеца финансира ГИЗ, а 5 месеци ЈЛС, јавно предузеће или установа код кога је лице ангажовано.

Иначе, Скупштина града Крушевца је још 2020.године усвојила Локални акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња, у оквиру кога је из буџета издвојено 2,6 милиона динара. При изради ЛАП -а, остварена је значајна сарадња са представницима ресорног министарства, установа и ромских удружења, како би се најпрецизније и свобухватно детектовале приоритетне потребе ове популације.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x