Завршетак гасовода Александровац – Нови Пазар – Тутин у марту 2023. године

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изразила је данас очекивање да ће изградња разводног гасовода Александровац–Нови Пазар–Тутин бити завршена у марту идуће године, при чему ће ово министарство пратити како теку радови.

Михајловић је након обиласка радова на Копаонику подсетила на то да су приликом контроле овог градилишта 28. фебруара на њему била четири радника и ниједна машина, а данас је на терену 195 радника и више од 80 машина и навела да је тада било заварено 12 километара цеви, и то за годину и по дана, а сада је заварено 60 километара, док је још 80 километара цеви допремљено на трасу.

“Очекујемо да овај гасовод, вредан 52 милиона евра буде завршен како је и планирано, у марту 2023. године, али је важно да се не касни и на другим пројектима на којима ради “Србијагас” – у Врању, Параћину, Лозници, Ваљеву, а који су вредни приближно 250 милиона евра”, нагласила је потпредседница Владе.

Према њеним речима, градња овог гасовода, поред енергетске безбедности, допринеће и очувању животне средине, јер ће омогућити да се на Копаонику око 30 одсто угља, мазута и лож уља замени природним гасом, док ће у будућности моћи да буде коришћен и за транспорт водоника.

Министарка Михајловић је указала на то да је инспекција често обилазила овај пројекат, као што ради и на пројекту гасне интерконекције Србија–Бугарска, која ће такође бити завршена наредне године.

Председница Општине Брус Валентина Милосављевић рекла је да је пројекат изградње разводног гасовода важан не само за ову локалну самоуправу, него и за околне општине, јер ће допринети очувању животне средине.

Начелник Расинског управног округа Иван Анђелић рекао је да ће гасовод обезбедити сигурно снабдевање гасом у Расинском и Рашком округу, могућност да домаћинства пређу на овај енергент, те да је важан за енергетску стабилност и смањење загађења.

Извршни директор Оператора дистрибутивног система у ЈП “Србијагас”, Милан Здравковић објаснио је да је гасовод дуг 116 километара и да ће његова изградња омогућити прелазак око 30.000 домаћинстава у општинама кроз које пролази на природни гас.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x