Ирена Вујовић: Чистимо 500 дивљих депонија у септембру

Око 500 дивљих депонија на територији 43 града и општине у Србији биће очишћено током септембра, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након што је са представницима тих локалних самоуправа потписала уговоре о суфинансирању пројеката уклањања сметлишта.

Председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић потписала је са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић уговоре за реализацију пројекта превенције нелегалног одлагања отпада, а општина Варварин је, кроз овај пројекат, од министарства добила средства у износу од 1,5 милиона динара.

“Ово је једна од највећих акција чишћења коју ћемо спровести у наредном периоду. Према проценама, у Србији има око 3.500 сметлишта и дивљих депонија, а ми ћемо у септембру очистити 500, што је добар почетак. Важно је да подижемо свест грађана и да заједно чувамо очишћене локације како се не би дешавало да их изнова чистимо. Замолила сам јединице локалне самоуправе да појачају контролу, а министарство ће, где је потребно, обезбедити видео надзор на очишћеним локацијама. Контрола ће бити много ригорознија, јер започињемо велики посао за чистију будућност”, поручила је министарка Вујовић.

Према њеним речима, ово је само један сегмент, али изузетно важан, будући да неодговорно и неадекватно одлагање отпада утиче на загађење ваздуха, воде, земљишта.

“Јединице локалне самоуправе су на нашем јавном конкурсу кандидовале сметлишта и дивље депоније које највише сметају грађанима и њих ћемо прво да очистимо. Министарство које водим је, за овај посао, обезбедило 75 милиона динара и то је тек почетак, јер ћемо се трудити да и наредне године одвојимо средства за ову сврху. Желим да похвалим градове и општине који одвајају средства из сопственог буџета како би на својој територији уклонили сметлишта. Изузетно је важно да инспекција на терену ради свој посао, јер само тако можемо да остваримо стратешки циљ”, поручила је министарка Ирена Вујовић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x