Покренута прва фаза пројекта “Чиста Србија”, општина Варварин добија 45 км канализационе мреже и 4 сепаратора

Реализација највећег пројекта изградње и реконструкције комуналне инфраструктуре “Чиста Србија” званично је започела потписивањем релевантних анекса између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, кинеске компаније CRBC и представника 14 локалних самоуправа, међу којима је и општина Варварин.

Уговор је са министарством и инвеститорима потписала председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић, а овим пројектом планирана је изградња 45 километара канализационе мреже у општини Варварин и 4 сепаратора за пречишћавање отпадних вода, што је од изузетног значаја за општину Варварин и инвестиција у укупном износу близу 22 милиона евра, највећа инвестиција у темнићки крај у последњих 30 година.

“Ово је пројекат од огромног значаја за све грађане општине Варварин, пројекат од ког директно зависи будућност наше деце и баш због тога му изузетно даје на значају. Укупно 22.664.000,00 евра биће утрошено за изградњу канализационе мреже у Првомајској и улици Слободе у Варварину, у укупној дужини од 440 метара, у насељу Расадник у укупној дужини 770 метара, у Селу Варварин у дужини 6,15 км и у Обрежу, где је и најдужа канализациона траса, укупно 28км”, навела је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Она је са великим задовољством истакла и да су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Влада Републике Србије имале слуха за проблем који су представници локалне самоуправе изнели на састанку са представницима Министарства, а када је у питању изградња канализационе мреже у Горњем Катуну.

“С обзиром да нас очекује још једна велика инвестиција, наставак реконструкције Државног пута IIА реда кроз Горњи Катун и и кроз цео Обреж, овом великом пројекту “Чиста Србија” придодата је изградња још једног сепаратора и 9,4 км канализационе мреже”, додала је председница општине.

Сепаратори за пречишћавање отпадних вода биће изграђени у Варварину, Селу Варварин, Горњем Катуну и Обрежу, а председница општине наглашава да, захваљујући пројекту “Чиста Србија”, наша земља више неће бити иста и да ће, после доста година, становници општине Варварин добити уређену комуналну инфраструктуру.

“Оваква инвестиција није била у историји општине Варварин и ово је дефинитивно један историјски моменат на који можемо сви бити поносни. Желим да се захвалим овом приликом и Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу који су имали слуха за наше потребе и одвојили оволико средстава за нашу општину. Влада Републике Србије овим великим пројектом ће заиста унапредити изградњу комуналне инфраструктуре, што ће свакако довести до тога да се створе услови за бољу будућност наше деце”, нагласила је др Виолета Лутовац Ђурђевић, председница општине Варварин.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је након потписивања анекса уговора да ће се у оквиру ове прве фазе пројекта “Чиста Србија” изградити 26 постројења за прераду отпадних вода и близу 700 км потпуно нове канализационе мреже у 14 општина и градова.

“План Владе Србије је да у наредних 5 година изградимо комуналну инфраструктуру у преко 80 одсто локалних самоуправа. Желимо да инвестирамо у комуналну инфраструктуру и постројења за прераду отпадних вода и тиме нашу земљу учинимо значајно чистијом за будуће генерације. За мене лично ово је најважнија инвестиција, јер од овога зависи будућност наше деце и уверен сам да ћемо успети да је спроведемо у свим градовима и општинама”, рекао је министар Момировић.

Пројекат изградње комуналне инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада, који је предвиђен Програмом Србија 2020-2025 и који се сврстава тренутно у највреднији пројекат који се реализује у Републици Србији, инициран је од стране председника Репубике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије.

5 3 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x