Момировић: Покренута изградња регионалне депоније у Крушевцу, еколошки планови имају приоритет

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је у петак финансијске уговоре са немачком развојном банком КФВ за реализацију пројеката изградње регионалног центра за управљање комуналним отпадом у Крушевцу. Укупна вредност инвестиција прве фазе износи 13.7 милиона евра, а почетак изградње је планиран за другу половину 2022. године са планираном роком за завршетак до краја 2024.

“Овом инвестицијом осетно побољшавамо квалитет живота за грађане целог Расинског округа. Центар ће имати регионални карактер са довољним капацитетом да поред града Крушевца и околне, општине Александровац, Ћићевац, Варварин, Брус и Блаце, такође могу на прописан начин да одлажу комунални отпад. Желимо да инвестирамо у комуналну инфраструктуру и постројења за прераду отпадних вода и тиме нашу земљу учинимо значајно чистијом за будуће генерације. Еколошки планови имају приоритет. Наш план је да у наредних 5 година уложимо више од 4 милијарде евра и изградићемо комуналну инфраструктуру у око 80 одсто локалних самоуправа у Србију”, рекао је министар Момировић.

Министар је нагласио да је Крушевац апсолутни лидер у инвестицијама у комуналну инфраструктуру и еколошким пројектима.

“Морам да подсетим да смо овде изградили најмодерније постројење за прераду отпадних вода и да смо изградили 60 километара нове комуналне инфраструктуре”, навео је Момировић.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић истакла је да ће веома задовољна што ће овим пројектом бити решено веома значајно питање заштите животне средине.

“Захваљујем се и министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и КФВ. Ово није први пројекат који радимо заједно, што показује да смо пример добре праксе и да ћемо наставити успешну сарадњу”, навела је градоначелница Палуровић.

Рудигер Хартман, представник КФВ за Србију је рекао да му је част што испред ове организације потписује уговоре са “градом богате историје” – Крушевцем.

“Наш фокус сарадње је на одрживом развоју у области животне средине. Импресионирани смо амбициозном еколошком агендум Крушевца и министарства и надам се да ћемо имати успешну сарадњу у будућности”, казао је Хартман.

У оквиру дугогодишње билатералне сарадње са СР Немачком, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у сарадњи са немачком развојном банком КФВ, спроводи пројекте изградње комуналне инфраструктуре у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом.

Реализацијом ових инвестиција се даје значајан допринос одрживом урабном развоју кроз рационално коришћење природних ресурса, унапређењу заштите животне средине, енергетске ефикасности и борби против климатских промена, у складу са циљевима “Зелене Агенде” за Западни Балкан и преговарачком позицијом за поглавље 27 у оквиру процеса приступања Европској Унији.

До сада је, у оквиру финансијске и техничке подршке СР Немачке и КФВ банке, обезбеђено 290 милиона евра за приоритентне инвестиције у 35 градова у Србији, у области отпадних су завршене инвестиције или је реализацију у току у Крушевцу, Врању и Суботици са преко 350,000 становника, док је у области управљања комуналним отпадом у припремној фази програм за 2 региона са центрима у Крушевцу и Врању, са преко 360,000 становника.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x