ЈКП “Водовод Крушевац” обележило 60 година постојања

Свечаном академијом у Крушевачком позоришту, ЈКП “Водовод Крушевац” обележио је велики јубилеј,  60 година рада и постојања овог предузећа.

Основна делатност овог предузећа је сакупљање, пречишћавање и дистрибуција воде, а бави се и одржавањем водоводне и канализационе мреже и извођењем грађевинских радова на њима, сакупљањем и одвођењем отпадних вода и др. Ово модерно и успешно предузеће, данас је узор и лидер у области водоснабдевања у региону.

На историјат развоја предузећа подсетио је директор Владимир Милосављевић који је подсетио да је ЈКП “Водовод Крушевац” на свом путу развоја од 1957. године, када је основана Установа за изградњу водовода и канализације, па до данас, предузеће се развијало ширећи капацитете, инфраструктуру и број корисника.

Фабрика воде у Мајдеву почела је са радом 1984. године, а 1978. одобрено је да се извориште воде из акумулационог језера “Ћелије” користи за водоснабдевање.

Водоводна мрежа се из године у годину знатно ширила у свим правцима тако да је данас дужина водоводне мреже достигла преко 700 км, са које се напаја близу 105.000 становника, односно 29.000 водоводних прикључака.

Једна од назначајнијих инвестиција у протеклом периоду је реконструкција Фабрике воде у Мајдеву (завршена 2014.) што омогућује и да општине Александровац, Ћићевац, Варварин и Трстеник добију здраву пијаћу воду са водоводног система “Ћелије”, док је на систем водоснабдевања прикључено и 69 сеоских насеља.

Изградња канализационе мреже започета је 1958. године, а данас се простире на око 280 км, са прикључених око 79.000 становника, односно преко 16.000 домаћинстава и комерцијалних објеката.

Најзначајнији инвестициони подухват је изградња Постројења за пречишћавање отпадних вода са припадајућим колекторима, чији камен темељац је постављен 14. октобра 2017.

У име града Крушевца, скупу се обратила заменик градоначелника Весна Лазаревић наглашавајући добру сарадњу локалне самоуправе и ЈКП “Водовод”, посебно у области реализације капиталних пројеката.

Поводом обележавања 6 деценија постојања и рада, ово јавно предузеће расписало је и наградни ликовни конкурс за ученике основних школа на тему “Чувајмо воду, вода је извор живота”, а на скупу су додељене и Захвалнице заслужним установама и појединцима.

У програму Академије учествовала је етно група “Лазарице” и ученици драмске секције Основне школе из Жабара.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x