Кампања “16 дана активизма против насиља над женама”

Кампања “16 дана активизма борбе против насиља над женама” обележава се и у општини Варварин, а почетак кампање озваничен је 25. новембра трибином у организацији Удружења жена “Дар” и Бошњана и Уније жена СНС Варварин.

Предавачи су били адвокатица Биљана Илић, руководилац групе за сузбијање криминала Полицијске станице Варварин Иван Јевтић и полицијска службеница на пословима спречавања насиља Ирена Обрадовић. Са трибине је поручено да се о насиљу над женама не сме ћутати и окретати глава на другу страну, већ је обавеза свих који примете насиље да исто пријаве полицији.

Порука трибине која је организована у Варварину поводом Међународног дана борбе против насиља над женама је, на првом месту, да сви морају узети учешће у акцији у борби против те врсте насиља и да је то појава која је веома присутна у друштву и да жртва мора да има помоћ од свих, истакла је адвокатица Биљана Илић.

“Помоћићемо жртви на начин да ћемо да пријавимо насиље, да нећемо да ћутимо о насиљу које се појављује у нашој околини, а насиље над женама је појава која се уочава у свим сегментима друштва, веома често. Грешимо кад мислимо да је насиље над женама само присутно у породици. Не. Срешћемо и у другим облицима друштва такву врсту насиља и морамо да реагујемо. То је порука коју је ова трибина требала да пошаље”, поручила је Биљана Илић.

Она је нагласила да борба против насиља над женама мора да буде константна, насиље се пријављује, а задатак целог друштва је да помогне жртви у борби против насиља, које је препознато кроз институције, али и различите облике борбе почев од пријављивања полицији, со заштите коју пружају суд и други државни органи.

Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се у целом свету 25. новембра. Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије истиче да готово половина жена у Србији, односно 1,7 милиона њих, доживи неки вид насиља, било да говоримо о физичком, психичком, економском или сексуалном узнемиравању и прогањању.

Кампања “14 дана активизма борбе против насиља над женама” званично почиње 25. новембра, када се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама и траје до 10. децембра, датума када се обележава Међународни дан људских права.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x