Контакт центар за пријављивање незаконитости на тржишту

Министарство државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије саопштило је да од данас грађани и привреда могу да пријаве незаконито подизање цена животних намирница, лекова, медицинских средстава и заштитне опреме јединственом Контакт центру за републичке инспекције.

Контакт центар је оформљен како би се спречиле нерегуларности на тржишту у време пандемије COVID-19, а запослени ће пријаву примати на број 011/6350-322 или путем сајта www.inspektor.gov.rs и, уз оцену исте, прослеђивати је надлежној републичкој инспекцији.

Контакт центар је покренула Влада, у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Јединицом за подршку Координационој комисији за инспекцијски надзор, Канцеларијом за ИТ и еУправу и НАЛЕД-ом, као и уз подршку Европске банке за обнову и развој која, у оквиру двогодишњег пројекта, подржава реформу инспекција у Србији.

Европска банка за обнову и развој је, у жељи да помогне ублажавању негативних последица пандемије на раст сиве економије, омогућила да Контакт центар буде успостављен за само пет дана.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је тим поводом да је ванредно стање проузроковано пандемијом вируса COVID19 убрзало почетак рада Контакт центра, јер се и у овој ситуацији могу наћи појединци који желе да се окористе у овој ситуацији.

“Наша је намера да кроз рад поменутог центра заштитимо грађане и привреднике од несавесног понашања, објаснио је он и исказао захвалност партнерима из ЕБРД, Канцеларије за ИТ и НАЛЕД-а на спремности да преусмере део активности на решавање здравствених и економских последица ширења вируса”, навео је министар Ружић.

Након окончања пандемије, како је објаснио, Контакт центар ће заједно са еИнспектором бити централна тачка модернизованог система инспекцијског надзора, омогућиће већу ефикасност инспекција и ојачати поверење у инспекцијски систем, јавну управу и владавину права.

Директорка Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Жужана Харгитаи подсетила је на то да ова институција годинама уназад помаже унапређење рада инспекција, оценивши да оне данас раде далеко боље и модерније него што је то раније био случај, када су биле перцепиране као оптерећење привредном развоју, а не подршка.

Поносни смо на то што Србији и у ванредном стању можемо да помогнемо на овај начин и што смо раније него што је планирано успели да покренемо Контакт центар, где ће грађани моћи да пријаве неке неправилности, навела је она.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић указао је на то да ће нови контакт центар обезбедити уштеде у времену које ће бити виљиве одмах.

Према његовим речима, свака пријава биће евидентирана у CRM систему, након чега се електронски, са степеном хитности, шаље надлежној инспекцијској служби и евидентира у информационом систему еИнспектор.

Раније су се представке слале поштом, што је захтевало доста времена док не дођу до одговарајуће инспекције. Циљ је да се успоставе рокови и норме, те да се правовременим и одговорним поступањем инспекција подигне ефикасност и транспарентност инспекцијских служби, објаснио је Јовановић.

Због забране кретања, оператери ће на располагању бити од 9 до 16 часова, а ван радног времена могуће је оставити пријаву као говорну поруку. Током целог дана, могуће је подносити пријаве и онлајн, преко једноставне контакт форме на сајту www.inspektor.gov.rs, што је уједно најефикаснији начин да се што пре добије одговор.

Пријаве могу да се поднесу и анонимно, а они који оставе контакт податке добиће у року од 72 часа повратну информацију којој републичкој инспекцији је прослеђена. Републичке инспекције имају законски рок да обавесте подносиоца о току поступка.

Директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић прецизирала је да грађани сваке недеље упуте приближно 1.600 пријава инспекцијама, а сада им је пријављивање олакшано, јер не морају да знају у чијој је надлежности проблем који имају.

Успостављање Контакт центра је, како је нагласила, једна од кључних мера Националног програма за сузбијање сиве економије и свако ко уочи пословање у сивој зони, нарушавање права потрошача или радника, или сумња у безбедност производа или услуга, на једном месту може да поднесе пријаву било којој од 44 републичке инспекције.

Путем Контакт центра могуће је поднети и притужбу на поступање службених лица републичких инспекција.

Оно што грађани и привреда неће моћи да пријављују су проблеми из надлежности покрајинских и локалних инспекција, као што су комунални послови, комунални ред, саобраћај, бука, ванпијачна продаја, изградња објеката у надлежности општине/града и друго.

У тим ситуацијама, оператери ће их упутити на надлежну покрајинску или локалну инспекцију.

Додатне информације могу се добити на имејл press.mduls@mduls.gov.rs.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x