Креирање стимулативног окружења за развој социјалног предузетништва у Расинском округу

У Декларацији о правима човека на самом почетку је написано: “Друштвене разлике могу бити засноване само на заједничкој користи”. Шта би било када би постојао концепт који може одговорити на захтеве тржишта, а у исто време и побринути се да потребе социјално угрожених група, потребе заједнице и економски интерес буду подједнако заступљени као саставни део функционисања здраве и напредне заједнице?

Ускладити вишеструке интересе и реализовати минимализацију неједнакости које дефинишу друштво је задатак који концепт социјалног предузетништва успешно решава у оним земљама у којима је то већ сада препозната, призната и примењена пракса. Одсуство разумевања његове актуелности као и користи код нас доводи до недовољног друштвеног и економског развоја у поређењу са другим државама у региону и европском окружењу.

Народна скупштина Републике Србије је у фебруару 2022. године усвојила можда најважнији  документ, Закон о социјалном предузетништву, који представља полазиште и афирмацију за даље деловање и подршку оваквом моделу пословања у земљи. Иако Закон представља велики системски напредак, то је само почетак у одмотавању масивног клупка акумулираног потенцијала заједнице који може да добије свој израз у социјалном предузетништву.

Будући да од социјалног предузетништва највише користи имају управо локалне заједнице, за очекивати је да ће јединице локалне самоуправе у Србији почети да самостално раде на креирању стимулативног оквира за развој социјалнпог предузетништва, у оквиру својих законских надлежности и уз креативну употребу ресурса којим располажу. Јединице локалне самоуправе у Расинском округу, укључујући и Град Крушевац, још увек нису усвојили стратешке или оперативне документе који могу ближе одређивати подршку социјалном предузетништву на локалном нивоу.

Центар за социјално предузетништво Крушевац, који је у децембру 2022. године покренуло удружење “Евроконтакт” покренуо је процес јавног заговарања локалних самоуправа у Расинском округу са циљем стварања стимулативног окружења за развој социјалног предузетништва на локалном нивоу. Локалне самоуправе могу да самостално, на основу својих законских надлежности и уз креативну употребу ресурса које поседују, креирају сет мера за подршку развоју постојећим и будућим социјалним предузећима.

Представници Центра ће у наредном период разговарати са представницима локалних самоуправа и другим заинтересованим странама из свих сектора у локалним заједницама (јавног, цивилног и пословног) и представити им Предлог јавне политике за креирање стимулативног подршку развоју социјалном кружења на локалном нивоу, упознати са специфичностима овог модела пословања и користима које од тога могу имати локалне заједнице и могућим мерама које могу да предузму да би пружиле подршкиу његовом развоју у будућности.

Ненад Крстић
Председник Удружења грађана за подршку европским интеграцијама “Евроконтакт” из Крушевца.

Овај текст је настао у оквиру пројекта Удружења грађана за подршку европским интеграцијама “Евроконтакт” из Крушевца под називом “Креирање стимулативног окружења за развој социјалног предузетништва у Расинском округу”. Пројекат је финансијски подржала Фондација “Траг” из Београда кроз програм “Покрет Полет”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x