Министарка Јелена Танасковић у Брусу: Решен проблем ћумурана

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић посетила је село Жуње у општини Брус где је разговарала са мештанима који се баве производњом ћумура и том приликом им саопштила да ће ћумуранама на том подручју опет бити дозвољен рад.

Министарка Танасковић је донела инструкцију како да републички шумарски и ловни инспектори на терену поступају у вези са ћумуранама, што представља трајно решење проблема са којим су се суочавали локални произвођачи ћумура.

“Дошли смо да решимо проблем људи који имају своје ћумуране овде већ 30 година, а којима је био забрањен рад зато што би могли да угрозе природно окружење, јер су окружени шумом”, објаснила је Танасковић приликом посете.

Танасковић је нагласила да је међутим, нађено решење јер су те ћумуране зидане и није реч о ватри на отвореном.

“Овде се никада није догодио пожар, тако да смо успели да превазиђемо овај проблем и можемо људима да одобримо да наставе да раде и баве се оним чиме се баве традиционално”, рекла је Танасковић.

Танасковић је прецизирала да је по овој Инструкцији тумачење Закона о шумама дефинисано другачије у смислу да више не може инспектор на терену да тумачи шта значи ћумурана и да ли евентуално у шумском простору може да доведе до пожара.

“Постојао је страх да се то не догоди овде, али све ћумуране су зидане, нема ватре на отвореном и зато бојазни нема. Закон који је тренутно важећи је писан педесетих година прошлог века и наравно да није предвидео зидане ћумуране. Ми ћемо свакако ићи у измену Закона да то све дефинишемо јер у међувремену се много тога променило, као и начин на који ћумуране раде”, казала је Танасковић и додала да ће до измене тог закона важити ова инструкција, која је подзаконски акт.

Танасковић је са мештанима села Жуње разговарала о актуелној ситуацији у пољопривреди и начинима на које држава може да им помогне и у решавању других питања.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x