Криволов препелица у порасту, током августа пронађено 56 електронских вабилица

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије саопштило је да је током августа месеца ове године откривено 46 случајева криволова, што у односу на раније године показује повећање. Како стоји у саопштењу, криволов препелица дешавао се у 22 општине, а пронађено је укупно 56 законом забрањених електронских вабилица.

“Ове године, као и годинама уназад, најгора ситуација је у општини Трстеник где у готово сваком селу криволовци постављају вабилице. Током августа у селима трстеничке општине забележено је чак 11 случајева криволова препелица. На црној листи следи општина Варварин са 5 случајева, Бачки Петровац са 4 и Мало Црниће са 3 откривена случаја”, истакнуто је у саопштењу Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Да је сутуација забрињавајућа сведочи и упозорење ловцима које је уочи почетка ловне сезоне на препелицу дошло из Ловачког савеза Србије. Кровни савез ловаца подсетио је своје чланове да су електронске вабилице законом забрањене и да свако кршење закона за собом повлачи последице, као и да Ловачки савез Србије коришћење електронских вабилица оштро осуђује, подсећају из Друштва.

“Кривични законик Републике Србије електронске вабилице препознао је као средство за масовно уништење дивљачи. Ови уређаји служе да оглашавањем током ноћи на одређену локацију привуку и задрже велики број препелица које наредног јутра буду убијене. Вабилице заваравају препелице које се преко Европе селе за Африку да на тој локацији има хране, да ту могу да се одморе и да је окружење безбедно”, наводи се у саопштењу и додаје да су предвиђене казне за овакав вид кривичног дела од шест месеци до три године затвора, док ловачка удружења могу да се терете за привредни преступ.

Сезона лова на препелице почиње 1. августа и траје до 30. септембра, а према подацима којима располаже Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, широм Србије криволовци постављају и користе више од 800 електронских вабилица.

У Србији се сваке године у криволову убије више од 60.000 препелица, а када се том броју придода и око 45.000 званично одстрељених јединки, јасно је да се популација ове птице селице масовно и безобзирно уништава, подсећају из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије уједно упутивши позив грађанима да пријаве све случајеве угрожавања и страдања дивљих птица.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x