Крушевац издваја 24,1 милион динара за запошљавање у 2021. години

У Градској управи у Крушевцу потписани су споразуми у оквиру Локалног акционог плана запошљавања града Крушевца (ЛАПЗ) за 2022. годину. Споразуме су потписали градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и директор Филијале Националне службе запошљавања за Расински округ Предраг Марковић, а сарадња на реализацији ових програма одвија се по 14. пут, каже се у саопштењу Градске управе.

Одлуком о буџету града Крушевца издвојено је 24,1 милиона динара за спровођење ЛАПЗ 2022. године, од чега је 3,1 милион предвиђен на име пренетих обавеза из претходне године, а 21 милион за пет нових програма. Субвенција за самозапошљавање (пружање стручне помоћи, обука из области предузетништва – 9 милиона динара ) и субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих (нова радна места – 3 милиона динара ) су део укупниг програма.

Програм стручне праксе (стручно оспособљавање за самосталан рад у струци ради обављања приправничког стажа, односно стицања услова за полагање стручног испита – 2 милиона), програм стицања практичних знања (и вештина кроз обављање конкретних послова – 2 милиона) и Програм приправници ( стручно оспособљавање незапосленог за самосталан рад у занимању за које је стечено најмање 3. годишње или 4. годишње високо образовање ради обављања приправничког стажа, односно стицања услова за полагање стручног испита – милион динара), а реализује се уз заснивање радног односа.

Споразумима је предвиђен и Програм јавних радова (циљ је радно ангажовање теже запошљивих лица ради очувања и унапређења њихове радне способности, као и остваривање одређеног друштвеног интереса – милион динара).

“Споразумом о суфинансирању планирано је издвајање укупно 33.333.333 динара за реализацију програма, од чега Град учествује са 51% или 17 милиона, а Национална служба са 49% или 16.333.333 динара. За јавне радове Град издваја 4 милиона динара. Општи циљ реализације ових програма је смањење незапослености, при чему су програми прилагођени потребама корисника”, изјавила је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.

Директор Филијале НСЗ Србије за Расински округ Предраг Марковић је истакао да је 31. марта прошле године на евиденцији Службе било више од 10.000 незапослених лица, а ове године их је око 8,5 хиљада, што значи да се бележи позитиван тренд и значајно смањење незапослености.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x