Од 1. маја обавезни нови системи е-фискализације и е-фактура

Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да је примена новог модела електронске фискализације, који је кључна полуга у борби против сиве економије, од 1. маја обавезна у Србији, а истовремено ће у јавном сектору почети и примена система електронских фактура.

Када је реч о е-фискализацији, овај модел подразумева употребу новог хардверског или софтверског решења, а у складу са тим потребно је да од сутра сви обвезници издају нове фискалне рачуне са QР кодом, како би наставили да раде у складу са законом.

Транзициони период за прелазак на нови модел фискализације је почео 1. новембра и завршава се данас. У току трајања транзиционог периода паралелно су функционисали стари и нови модел, који ће од сутра бити обавезан за све обвезнике фискализације.

Држава је, како порески обвезници не би имали трошак преласка на нови модел фискализације, обезбедила субвенције у износу од 100 евра по уређају и 100 евра по локацији за све који су се пријавили за ту врсту помоћи, а за привреднике који нису у систему ПДВ-а тај износ је био већи за 20 одсто.

За субвенције се пријавило 130.966 обвезника фискализације, а укупно је у ту сврху исплаћено приближно пет милијарди динара.

Предности које доноси нови систем су бројне за државу, привреду и грађане, јер се на тај начин сузбија нелојална конкуренција и омогућава ефикаснија борба против сиве економије, олакшава пословање, смањују трошкови на дужи рок, укида се непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент.

Наиме, укида се трошак фискализације/дефискализације каса, годишњих сервиса фискалних уређаја, нестаје трошак куповине и складиштења такозваних контролних трака, укида се претплата код мобилних провајдера за ГПРС.

Такође, новим моделом фискализације се стварају услови за ефикасно праћење и контролу пореских обвезника код којих постоји ризик од избегавања плаћања пореза.

Уједно, ревносни обвезници фискализације ће бити поштеђени непотребних контрола. Омогућава се и већи број пореских контрола у седишту пореског органа, што ће смањити потребу за теренским контролама. С обзиром на то да ће инспектори добијати квалитетне податке, време које су уштедели могу да искористе за друге задатке.

Оно што је важно за грађане јесте да нови модел фискализације предвиђа постојање QР кода на сваком фискалном исечку, чиме купци, односно корисници услуга, могу да провере да ли је рачун издат у складу са законом и чијим скенирањем мобилним телефоном купац успоставља везу са Пореском управом и добија информације да ли је његов рачун оригинал, да ли је прослеђен у ПУ или не.

На тај начин је сваки купац уједно и контролор фискалних рачуна, што повећава могућност откривања свих који фалсификују фискалне рачуне.

Када је реч о новом систему електронских фактура, од сутра наступа обавеза субјекта јавног сектора да прими и чува електронску фактуру, и да издаје електронске фактуре другом субјекту јавног сектора.

Такође, сутра наступа обавеза субјекта приватног сектора да изда електронску фактуру субјекту јавног сектора.

То значи да од сутра пословање са државом постаје економичније и сигурније, а Законом о електронском фактурисању прописан начин слања, примања и чувања е-фактура ће постепено усвојити и привредни субјекти у међусобним трансакцијама.

Обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора примењиваће се од 1. јула.

На крају, обавезе издавања и чувања електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора наступају од 1. јануара 2023. године. То су уједно и датуми од када се примењује обавеза да се електронски евидентира обрачун пореза на додату вредности.

Продукциона верзија Система електронских фактура доступна је на адреси хттпс://ефактура.мфин.гов.рс, а од тренутка регистрације се примењују сва права и обавезе прописане Законом о електронском фактурисању, што, између осталог, подразумева да све послате и примљене електронске фактуре имају својство веродостојних исправа.

Коришћење система електронских фактура ће бити бесплатно, а бенефити које ће овај систем донети су бројни. Примена Закона о е-фактурама сасвим сигурно ће довести до убрзања процеса рада и пословања и обезбедити већу правну сигурност свим пословним субјектима када је реч о достављању и примању фактура, као и њихово боље чување.

Такође, нови систем размене фактура омогућиће бржу наплату између привредних субјеката, уз позитиван утицај на смањење појединих трошкова која сада сносе предузећа.

Истовремено, омогућава се уштеда у времену потребном за рад са фактурама, јер нестаје потреба за издавањем, примањем и чувањем фактура у папирном облику. Уштеда у времену ће бити остварена и зато што претрага електронских фактура захтева мање времена од претраживања папирних архива.

Применом Закона о електронском фактурисању, привредни субјекти који су у систему пореза на додату вредност моћи ће да рачунају да ће се знатно убрзати поврат ПДВ-а.

Наиме, уколико се улазна и излазна фактура поклопе у систему, омогућиће се много бржи поврат ПДВ-а, а не као што је до сада рок био 45 дана. Тиме ће бити решена једна од основних замерки које се могу чути од стране привреде, када је у питању поврат ПДВ-а. Употребом система електронског фактурисања, то питање ће у потпуности бити решено.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x