Манастир Светог Луке у Бошњану прославио Младенце

Манастир Светог Луке у Бошњану, који је у трећој великој обнови и изградњи, светом литургијом и освештавањем дарова, са верним народом прославио је Младенце, празник посвећен успомени на страдање светих четрдесет Мученика Севастијских, који су за Христову веру пострадали 320. године. Сви ови мученици били су младићи, па је наш народ тај дан узео као празник на који млади супружници (младенци) у своме дому примају госте, а ови им доносе поклоне и на тај начин им помажу на почетку њиховог брака и живота у брачној заједници.

Манастир посвећен Светом апостолу и јеванђелисти Луки је прави духовни бисер овог краја. Према предању подигнут је у доба кнеза Лазара и настањен светогорским монасима синаитима. Два пута је обнављан, након што су га Турци до темеља спалили у 15. и 19. веку.

Нова црква сазидана је 1996. године, а доласком игумана Алексеја, садасњег Епископа хвостанског, манастир доживљава праву обнову. У оквиру манастира су четири цркве, три звоника и конак. Поред чудотворне иконе Светог Луке су посебне иконе Пећке Крснице и Христа Спаситеља, икона Богородице Тројеручице са Хиландара, икона Богородице Млекопитателнице.

Прошле јесени је у манастиру постављено и звоно на коме су, поред текста, осликане иконе Светог Саве и Светог Симеона, царске породице Романов, кнеза Лазара и Светог Сергеја Радоњешког, постављено је на звонику високом око 28 метара, а иако у манастиру већ има 12 звона, ово је посебно јер ће бити “звоно за узбуну” како би опомињало верни народ да не скреће са пута православне вере.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x