Међународни Омладински камп одржан у Крушевцу, засађено “Дрво пријатељства”

У Крушевцу је одржан тродневни међународни Омладински камп, а последњег дана је у Парку пријатељства засађено Дрво пријатељства, уз присуство представника свих учесника из дијаспоре: Словеније, Румуније и Републике Српске.

“Традиционално Дрво пријатељства – јавор, од данас ће улепшати Парк пријатељства у Крушевцу. Тиме симболично потврђујемо и продубљујемо пријатељство са младима из дијаспоре чији смо домаћини већ три дана, а уз то, неодвојиви део је и ширење љубави и мира и, што је најважније за младе људе, стицање нових познанстава, дружење и добра забава. Реализатори програма потрудили су се да припреме и едукативне садржаје”, изјавила је помоћница градоначелнице Крушевца за друштвене делатности Јелена Тодоровић.

Протекла три дана организована су бројна дешавања за око стотинак младих, а одржан је и дефиле КУД-ова из дијаспоре: “Брдо” Крањ, “Коло” Копар и “Десанка Максимовић” Цеље из Словеније, “Романијска врела” из Мокрог (Источно Сарајево), Република Српска и “Свети Никола” из Дете, Румунија. Њиховом наступу придружила су се и културно уметничка друштва “Чарапанка” из Крвавице, “Полет” из Падежа, “Бистрица” из Дворана, “Станислав Бинички” из Јасике, “Вук Караџић” из Жабара и Фолклорни ансамбл “Чарапани” из Крушевца.

Циљ пројекта је очување језика и српског националног идентитета, као и упознавање са знаменитостима Крушевца и околине. Град Крушевац пружио је гостопримство за око стотинак деце, а у име гостију захвалност на срдачној добродошлици, топлом пријему, као и организацији саме манифестације изразили су представници друштава из Копра, Крања и Цеља.

Овом догађају присуствовао је и министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић, чији је Кабинет и финансијски подржао међународни пројекат. Програм “Омладински камп – Крушевац 2023.” завршен је у среду концертом Жељка Васића, познатог српског поп певача.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x