У Крушевцу одржан састанак о озакоњењу објеката

У Градској управи у Крушевцу одржан је састанак о теми “Попис незаконито изграђених објеката”. У раду су учествовали помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Даринка Ђуран и саветник Милан Ракић са сарадницима, а присуствовали су градоначелник Крушевца Драги Несторовић, начелник Градске управе Иван Анђелић, заменик начелника Драгица Бојковић, као и представници Одељења за урбанизам и грађевинарство и Одељења за инспекцијске послове Градске управе. С обзиром да је састанак одржан на окружном нивоу, присуствовали су и начелник Расинског округа Бранислав Весић, председник општине Варварин Војкан Павић, начелник Општинске управе у Варварину Гордана Петровић, као и председници општина Александровац и Трстеник Југослав Стајковац и Александар Ћирић.

Према речима помоћника министра Даринке Ђуран, Министарство грађевинарства отпочело је акцију окончања пописа свих незаконито изграђених објеката, а рок за завршетак је 1. март текуће године. Град Крушевац може бити пример добре праксе у Србији, истакла је помоћница, с обзиром да је у попис укључено око 100 људи, већ запослених, који не изискују додатна материјална средства. Иначе, Влада је одобрила ангажовање још око 900 људи са списка Националне службе запошљавања (дипл.правници, грађ.инжењери, архитекте…), а укупна цифра премашиће хиљаду. Такође, све јединице локалне самоуправе добијају квоте на основу којих морају реализовати постављене планове, где Крушевац такође заузима похвално место.

Госпођа Ђуран, апеловала је и на грађане да олакшају рад чланова Комисије на терену, с обзиром да је попис предуслов да се њихови објекти ставе у легалне токове и промет. То је уједно и јавни интерес Републике Србије.

До сада је укупно пописано више од пола милиона објеката, а највећи проблем евидентиран на терену су неразрешени имовинско – правни односи. Неопходна техничка документација и процедура су  максимално поједностављени, а потребна појединачна материјална средства за окончање процеса легализације су такође смањена и износе од 10 до 20.000 динара. Према тренутним проценама,  на овај начин слиће се у републички буџет преко 8 млрд.динара.

Крајњи рок за окончање легализације свих нелегално пописаних објеката у Србији је 3 године и продужетка неће бити.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x