Трстеник: Ратницима подићи споменик

У канцеларији Општинског одбора Савеза бораца потомака ратника општине Трстеник од 1912. до 1920. године одржали су своју оснивачку скупштину којом је председавао Момир Брадић, наш познати филмски глумац и председник овог удружења, поводом обележавања стогодишњице ослобођења у првом светском рату.

“Према подацима у Првом светском рату на подручју трстеничке општине страдало је око 5.000 људи из различитих разлога, док је у то време трстеничка општина имала око 35.000 становника. Трстеник је једини град у Западном Поморављу који није подигао споменик својим ратницима, имамо споменик нашем легендарном јунаку Раки Љутовцу, топџији, који је као што је познато из обичног топа оборио непријатељски авион и тако ушао у историју.Сваке године на тај дан крај његовог споменика окупе се челни људи општине Трстеник, Удружења бораца и грађани и одају почаст јунаку добитнику Каражоржеве звезде за овај подвиг”, рекао је на седници Скупштине Момир Брадић.

Он је нагласио да требамо увек да се подсећамо и да обележавамо дан страдања и младима да причамо одакле су им корени и како су наши преци давали своје животе за слободу отаџбине, да бисмо ми данас живели и радили.

“Желимо сви ми да и даље буде мир у нашој земљи и да више никада не буде сукоба и великих страдања”, поручио је Момир Брадић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x