Модерни регионални центар у Срњу решиће проблем управљања комуналним отпадом

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разговарала је данас у просторијама Месне заједнице Јасика са грађанима Срња и Јасике о ефектима и значају модерног регионалног центра за управљање чврстим отпадом “Крушевац – Срње”, чија изградња ускоро почиње. Састанку са грађанима присуствовала је и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.

Министарка Вујовић је истакла да ће нови регионални центар решити проблем управљања комуналним отпадом за Град Крушевац и четири општине Александровац, Брус, Варварин, Ћићевац и Блаце.

“За нас су регионални и рециклажни центри изузетно важни, јер је то оно што недостаје Србији. Овим пројектом, за чије суфинанисирање је министар Момировић прошле године потписао уговор са Немачком развојном банком (KfW), омогућиће се изградња регионалног центра по европским стандардима. Оно што је такође важно јесте комплетна санација несанитарне депоније у Срњу. У разговору са грађанима чули смо са каквим се проблемом сусрећу последњих 40 година и ми смо данас ту да слушамо грађане и да решавамо те проблеме. Задатак који је пред нама је да све што је било штетно у Срњу санирамо и да изградимо регионални центар по еколошким стандардима, који ће значајно унапредити стање животне средине и квалитет живота грађана”, рекла је Вујовић.

Вујовић је додала да ће у оквиру пројекта бити изграђене и трансфер станице за претовар отпада у локалним самоуправама које гравитирају ка центру, а кроз пројекат ће бити обезбеђена и додатна опрема.

“Успостављање рециклажног центра омогућиће примену принципа циркуларне економије, како бисмо од отпада добијали нову употребну вредност што је од суштинског значаја за будућност”, рекла је Вујовић.

Министарка Вујовић је навела да се у Крушевцу спроводе и други зелени пројекти, истичући да су на конкурсу Министарства ове године одобрена средства за замену котла у Основној школи “Станислав Бинички”, као и да је током претходне успешно реализован пројекат пошумљавања.

Током посете Крушевцу, Вујовић је са градоначелницом Палуровић потписала и уговоре на основу којих ће Министарство заштите животне средине доделити Крушевцу на коришћење нове канте и контејнере.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x