Неговање традиције братских сусрета Доњег Катуна и Луга од 1984. године у континуитету

Традиционални, 35. братски сусрети мештана Доњег Катуна (Варварин) и Луг (Беочин) одржани су протеклог викенда у овом поморавском селу. Мирослав Полар из Луга у изјави за наш портал подсећа да су се ове две месне заједнице побратимиле још 1985. године, док се годину дана раније догодио сусрет братимљених општина, Варварина и Беочина.

“На 07. јул, Дан устанка народа Србије у Другом светском рату 1985. године ми смо присуствовали централној свечаности у општини Варварин, у Парцану, дошло је наше културно-уметничко друштво, фудбалски клуб, ловачко друштво, углавном дошло је више од 100 људи, два пуна аутобуса и тада смо били гости код наших побратима у Доњем Катуну, што је и био први сусрет. Они су нама узвратили посету исте године, на Дан месне заједнице Луг 05. октобра, ми смо тада отварали нову пошту у селу и Дом културе”, подсећа Мирослав Полар из Луга.

Само те године организоване су узвратне посете, а онда је пао договор да сваке године једна од ових месних заједница буде домаћин другој.

“Тада смо се договорили са нашим побратимима да једне године ми будемо гости њима у Доњем Катуну, а они догодине да буду наши гости, тако да смо ми 1986. године поново дошли у госте и од тад сваке парне године ми смо овде. Ја сам тад имао 20 година, мој побра је имао 17, били смо момци неожењени, сад и унуке имамо и тако. Одржавамо ове сусрете и покушавамо да свим силама очувамо ову традицију”, истиче Полар.

Он наглашава да и у њиховој месној заједници постоје проблеми који муче скоро свако село у Србији последњих година, попут кризе и одлива становништва.

“15 година сам био председник Савета МЗ Луг, млади одлазе из села трбухом за крухом, траже бољи живот, код нас у селу које је имало преко 1.000 становника у последњих 15 година остали смо на 400 становника. За Војводину се каже да се у њој релативно добро живи, али млади углавном одлазе”, каже Милослав Полар додавши да његова породица у Лугу броји 15 чланова.

“Што се тиче гостопримства наших побратима, колико год се они труде да нас лепо дочекају, толико се ми наредне године трудимо да им вратимо, да бар буде, што би се рекло 0:0, да бар буде егал, али увек буде да они некад победе у гостопримству, па им ми догодине вратимо. Ево управо сам са шураком причао, сад већ треба размишљати како да се врати реванш, не можемо о томе да размишљамо два/три дана пре доласка наших побратима, већ током целе године, а морам да поменем да све то организујемо у сарадњи са руководством наше општине које нам увек изађе у сусрет, кад идемо у госте бар нам превоз обезбеде”, рекао нам је Полар.

Последњег дана ових сусрета госте из Беочина посетила је у Доњем Катуну и делагација општине Варварин коју су чинили председник општине Војкан Павић, заменица председника Виолета Чолаковић, заменик председника Скупштине Братислав Ташић, начелница Општинске управе Гордана Петровић и шефица Одборничке групе СНС у СО Варварин др Виолета Лутовац-Ђурђевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x