Обележен 23. септембар, Дан општине Варварин

Свечаном седницом Скупштине општине Варварин, којој је претходило полагање венаца у Спомен комплексу “Саставци” на Споменик српским и руским војницима страдалим у једној од највећих победа српских устаника у Првом српском устанку 1810. године, бици на Варваринском пољу и откривањем Спомен плоче двојици руских официра и једном козаку који почивају на старом варваринском гробљу, почела је централна церемонија обележавања 23. септембра, Дана општине Варварин и 209. годишњице Варваринске битке.

Отворивши свечану седницу у Великој сали Општинске библиотеке Варварин, добродошлицу гостима пожелео је председник Скупштине општине Варварин проф. Драгољуб Станојевић подсетивши да се на данашњи дан десио један од најзначајнијих догађаја у нашој историји када су на овом простору 1810. године српски устаници, потпомогнути руским војницима, извојевали велику победу у Првом српском устанку, а затим је грађанима општине Варварин честитао Дан општине, а ученицима и наставницима ОШ “Јован Курсула” Дан школе.

“Ови празнични дани прилика су да се окупимо и да сагледамо свој рад и своје активности. Између две свечане седнице Скупштина општине Варварин била је место где су доношене важне одлуке за развој општине, трудили смо се да у што већој мери искористимо бројне потенцијале и предности којима наша општина располаже, а наша посвећеност обезбеђивању бољих услова за живот и рад грађана препозната је и од стране Владе Републике Србије где смо имали помоћ и подршку ресорних министарстава и јавних предузећа како би реализовали бројне пројекте”, нагласио је проф. Станојевић.

Након поздравне речи председника Скупштине општине Варварин, приказан је промотивни филм о резултатима које је локална самоуправа постигла у протеклом периоду, а затим се гостима обратио председник општине Варварин Војкан Павић нагласивши да “одлучност и храброст тадашњих устаника служи нам као мотив да данас улажемо напоре како би смо поново створили боље услове за живот”.

“Њихове победе су нам мотив да и ми данас побеђујемо у биткама за стварање боље инфраструктуре, уређење институција и бољи живот”, рекао је председник Павић и поручио да се локална самоуправа труди да сваки Дан општине дочека у лепшем Варварину, уређеним селима и задовољним лицима суграђана.

Он је истакао и да се локално руководство пружа све напоре да уради што више како би живот грађана у општини Варварин био бољи и лепши, али и најавио наставак реализације великих инфраструктурних пројеката и у наредном периоду.

“Крупни инфраструктурни пројекти које остварујемо превазилазе могућности наше општине, поносни смо и захвални за помоћ и разумевање које добијамо од Владе Републике Србије и председника Републике, а посебно од нашег пријатеља и пријатеља наше општине господина Братислава Гашића“, рекао је председник општине у свом обраћању поводом Дана општине Варварин.

Окупљеним гостима и грађанима обратио се и жупан словеначке општине Ползела Јоже Кужник, општине која је 02. октобра 2018. године потписала Повељу о братимљењу са општином Варварин, рекавши да се ова општина, која има 6.500 становника, налази у средњој Словенији, на половини пута између Љубљане и Марибора.

“Србија и Словенија можда имају неке различите погледе који и нису толико непремостиви да би спречавали развој одличних политичких и економских односа, а камен у мозаику тих односа додајемо и ми, општине Ползела и Варварин”, рекао је Кужник нагласивши да му је част што је делегација коју предводи присутна поводом обележавања Дана општине Варварин.

“Поштовани српски пријатељи, дошли смо као пријатељи и отићи ћемо као пријатељи. Захваљујем вам се на срдачном гостопримству и када будете посетили Словенију примићемо вас као пријатеље. Имамо сви изузетну прилику и одговорност да заједно изградимо бољи свет. Нека живи словеначко – српско пријатељство”, поручио је жупан Јоже Кужник.

На крају свечане седнице уручена су и признања општине Варварин. Плакете општине Варварин добили су Габријела Сенфт, фоторепортерка из Берлина, за велики допринос у борби за ширење истине о злочинима током НАТО агресије 1999. године, ширењу истине о жртвама на варваринском мосту, издавачку и хуманитарну делатност, Архимандрит мр Алексеј (Богићевић), игуман манастира Светог Луке у Бошњану, за изузетан допринос обнови и изградњи манастира Светог Луке у Бошњану, духовну, културну и друштвену делатност и Јасминка Соколовић из Горњег Катуна за дугогодишњи рад на организацији Етно – фестивала у Варварину, промоцији општине кроз различите манифестације које чувају традицију темнићког краја и промоцију туризма.

У име награђених обратио се Архимандрит мр Алексеј, игуман манастира Свети Лука у Бошњану рекавши да је ово признање за њега дупла одговорност и нови изазов.

“Потичем из питоме Метохије, потичем из манастира царске лавре Високих Дечана, моји први кораци и проведене 24 године у том манастиру нису били без плода. Нисам заобишао ни манастир Хиландар. Све то што сам сабрао и набрао у тим светим местима, то је преточено у манастир Светога Луке, други у Србији не постоји, у општини Варварин је једини. Мојих 17 година труда уложено је у тај манастир, пре 17 година био је нешто што се једва могло назвати манастир”, рекао је Архимандрит мр Алексеј.

“Кад сам сазнао да је то била задужбина светог мученика, цара српског Лазара, мени је ту срце заиграло под оним храстом великим и тако је кренуло. Нисам ја сам ништа урадио, то је манастир који је село започело, али сам ја ипак дошао у запуштен манастир. То је похвално што сам ја постао житељ села Бошњана, житељ ове општине и ни једном се нисам осетио да сам странац”, нагласио је Архимандрит мр Алексеј и додао да је од првог дана сарадња са општином Варварин била коректна.

Рекавши да се за ктитора манастира Светог Луке и даље сматра цар Лазара, јер је ово трећа обнова, Архимандрит мр Алексеј је подсетио да је манастир на раскршћу и да је управо разрушен по други пут у време чувене Варваринске битке пре 209 година када је, по наређењу Хуршид – паше, манастир спаљен, а монаси који су затечени тамо су побијени.

Захвалнице општине Варварин уручене су Славољубу Ћирићу и Бачине и Јасмини Витаз из Орашја за добровољно давање крви, Анђелки Јовичић и Зорици Мијаиловић из Варварина за допринос у раду, професионализам, марљивост и пожртвованост у раду, Удружењу жена “Јухорске виле” из Обрежа за допринос у организовању манифестације “Џемијада”, културно – уметничку и хуманитарну активност, као и Радивоју Томићу из Тољевца за успешно организовање манифестације “Купусијада” у Тољевцу, очување традиције и народног стваралаштва.

Поводом 23. септембра, Дана општине Варварин, новчане награде уручене су освајачима награда на републичким такмичењима у школској 2019/19 години и то за прво место 30.000,00 динара, за друго место 20.000,00 динара и за треће место 15.000,00 динара, а награђени су и њихови професори.

Општина Варварин се и ове године одужила противградним стрелцима, заслужнима за допринос у развоју пољопривреде на територији општине Варварин у предходној години па је тако 18 пољопривредника добило новчану награду у износу од по 42.000,00.

У програму су учествовали хор Музичке школе “Стеван Христић” из Крушевца, који је извео песме “Суза Косова” и “Ово је Србија”, као и професори ове школе Милица Радмановац и Милена Петровић.

Обележавању Дана општине Варварин присуствовали су државни секретар у Министарству пољопривреде Бобан Костић, народна посланица у НСРС др Виолета Лутовац Ђурђевић, представници Министарства одбране – Регионалног центра Ниш, предвођени пуковником Ненадом Марковићем, делегације побратимске општине Ползела, амбасаде Руске Федерације у Београду, министар – саветник амбасадора Републике Словеније у Београду Дејан Владич, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, делегације Града Крушевца и општина из Расинског округа, општина Рековац, Параћин, Рача, Лапово, Лебане, Трговиште, Баточина, као и директори јавних предузећа и установа.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x