Обележен 23. септембар, Дан општине Варварин

У Спомен комплексу “Саставци” у Село Варварину, Свечаном седницом Скупштине општине Варварин и пригодним културно-уметничким програмом обележен је 23. септембар, Дан општине Варварин. После парастоса погинулима у “Варваринској бици” делегације општине Варварин, Скупштине општине Варварин, Војске Србије и Руске амбасаде положиле су венце на споменике.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Свечану седницу Скупштине општине отворио је председник Скупштине Драгољуб Станојевић поздравивши одборнике, госте, ученике варваринских школа и окупљене грађане општине Варварин и пожелевши им добродошлицу на обележавање Дана општине Варварин.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“23. септембра је дан када се сећамо значајног догађаја из наше историје, дан када су на овом простору 1810. године српски устаници, потпомогнути руским војницима, извојевали победу у овом важном историјском догађају” подсетио је овом приликом Станојевић.

“Ови празнични дани прилика су да се окупимо и да сагледамо свој рад и своје активности. Садашњи састав Скупштине општине Варварин конституисан је после априлских избора и за ово кратко време , од 09. јуна 2016. године па до сада, донео је важне одлуке и сигурно ће и у будућем периоду Скупштина општине бити место где ће се доносити одлуке које ће бити у циљу побољшања рада и услова живота у нашој општини. Циљ је да искористимо у што већој мери потенцијале које наша општина има” поручио је Станојевић додавши да су ти потенцијали значајни, али на жалост недовољно искоришћени, тако да ће се општинско руководство трудити да ти потенцијали буду искоришћени пре свега у домену пољопривреде која треба да буде темељ развоја наше општине

“Сигурно је да ће Скупштина општине Варварин подржавати све мере које су потребне за развој општине и створити услове довођењем нових инвеститора за отварање нових радних места” додао је Станојевић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Председник општине Варварин Војкан Павић, на почетку обраћања присутнима, изразио је задовољство због присуства великог броја гостију који су указали почаст и дошли у Варварин да заједно са грађанима Варварина прославе празник.

“Данашњи празник, поред тога што пружа праву прилику да се окупимо  и наградимо заслужне, треба да буде и дан када ћемо ухватити нови залет за активности које нас очекују у предстојећем периоду. Пред нама су озбиљни и ни мало лаки задаци, знамо и можемо да се са њима изборимо и у наредном периоду урадићемо много више на побољшању услова живота наших грађана” рекао је Павић.

“Предстоје нам радови на побољшању инфраструктуре у нашим Месним заједницама, пре свега на завршетку радова на изградњи водовода, асфалтирању путева и других редовних радова и поправака. У томе очекујемо сарадњу наших Месних заједница и грађана који ће указати на оно што је најпотребније” поручио је Павић и додао да је циљ да се сваке године уради више него претходне.

“У наредном периоду највише пажње биће посвећено развоју пољопривреде у нашој општини. Сматрамо да је на том пољу мало урађено а могућности су велике. Наша жеља је да се стање у пољопривреди побољша, а локална самоуправа ће дати све од себе да оно што је у нашој моћи буде урађено како би пољопривредницима био олакшан рад” истакао је председник општине Војкан Павић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Скупштина општине Варварин је на својој 5. Седници одржаној дана 19.09.2016. године донела Одлуку о додели плакета и захвалница, а овом приликом су председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић и председник општине Варварин Војкан Павић доделили плакете и захвалнице. Плакете су уручене Живадину Јовановићу из Београда, председнику Београдског форума за свет равноправних и некадашњем савезном министру иностраних послова Савезне Републике Југославије, Славици Милутиновић из Варварина, професору историје, запосленој у Средњој школи у Варварину и Драгољубу Бједову – Бегу из Варварина, самосталном сликару и једном од најстаријих завичајних сликара. Захвалнице општине Варварин су добили Мирољуб Стојановић из Београда, начелник дигиталног одељења Народне библиотеке у Београду, ЈП Дирекција за урбанизам и изградњу Варварин и ГИЗ Београд.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Поред добитника плакета и захвалница, Скупштина општине Варварин наградила је ученике основних и средње школе, освајаче награда на републичким такмичењима у школској 2015/2016. и наставнике менторе који су уложили труд да прпреме своје ученике и помогну им да освоје овај изузетан успех на такмичењима.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, примајући Плакету општине Варварин захвалио се у име свих добитника признања Скупштине општине Варварин.

“Сви желе да буду део успеха, а када је реч о Општини Варварин, мислим да она и поред тога што припада кругу неразвијених општина, на делу показује како се из тог неславног друштва излази и како се прикључује развијеним деловима Србије” рекао је Јовановић и пожелео садашњем руководству Општине и Скупштине нове успехе, а помоћ и солидарност неће изостати.

“У овим тешким временима, пре свега овим напорима да даље развијемо и модернизујемо Србију, изузетно је важна солидарност и, када је реч о признању које сам лично добио мислим да га нисам лично заслужио већ да је то признање пре свега признање српском расејању. Српско расејање је својим средствима изградило мост преко Велике Мораве, порушен у току НАТО агресије пре 17 година. Српско расејање је подигло споменик жртвама бомбардовања тог 30. маја 1999. године. На младима је пре свега дужност да одржавају тај споменик и да се сећају” поручује Јовановић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У културно-уметничком програму учествовао је оркестар хармоника ученика Музичке школе Стеван Христић из Крушевца под руководством уметничког руководиоца Горана Арсића, а глумац Александар Дуњић извео је монодраму “Мудри и јуначни војвода Јанко Катић”.

Свечаној седници поводом Дана општине Варварин присуствовале су бројне делегације, представници Руске амбасаде у Београду, делегације градова Крушевца и Јагодине, делегације општина Трстеник, Ћићевац, Брус, Рековац, Петровац на Млави, Баточина, Власотинце, народни посланик Весна Ракоњац, градоначелник Крушевца Драги Несторовић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, начелник школске управе Зоран Асковић, директори јавних предузећа, установа и Основних школа, као и бројни грађани општине Варварин.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x