Обележен 23. септембар, Дан општине Варварин и 210. годишњица Варваринске битке

Свечаном седницом Скупштине општине и доделом Плакета и Захвалница заслужним организацијама и појединцима, као и поменом учесницима Варваринске битке и полагањем цвећа на споменик српским и руским војницима и грофу О’Рурку у спомен парку “Саставци”, обележен је 23. септембар, Дан општине Варварин и 210. годишњица Варваринске битке.

Свечана седница Скупштине општине започела је интонирањем химне Боже правде, а затим је седницу отворио председник Скупштине Војкан Павић изразивши наду да ће наредне године, као и претходних година, овај празник бити обележен свечаније и у присуству бројних гостију и пријатеља општине Варварин.

Он је подсетио да општина Варварин овај Дан обележава као један од најзначајних датума из српске историје, из периода када је започело стварање модерне српске државе, дан када су се храбри и одважни устаници борили за своју слободу и бољу и јаку Србију.

“Између две свечане седнице Скупштине општине Варварин донете су важне одлуке које иду у смеру развоја општине Варварин и подупиру напоре општинског руководства да општина Варварин буде место где ће сви грађани имати боље услове живота и рада”, поручио је председник Павић.

Председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић честитала је свим грађанима општине Варварин Дан општине, а ђацима и запосленима у ОШ “Јован Курсула” Дан школе, а затим се осврнула и на капиталне пројекте реализоване у протеклих годину дана, нагласивши да много тога нажалост није могло бити реализовано због ванредног стања проглашеног марта месеца.

Она је нагласила да је у овом тренутку најважније то да епидемиолошка ситуација буде под контролом и да се сачувају здравље и животи грађана општине Варварин.

“Једина порука овог 23. септембра јесте да сачувамо здравље грађана општине Варварин, да сачувамо нашу општину да би била лепша и боља за генерације које долазе. Мислити да ће ово проћи само од себе и опустити се значи жртвовати велики број живота, што је неприхватљиво и недопустиво и зато се сви морамо придржавати превентивних мера, па се из тог разлога ове године Дан општине обележава у нешто другачијим условима него ранијих година”, поручила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Осврнувши се на период од проглашења пандемије изазване вирусом SARS-CoV-2, председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић је посебно истакла рад Дома здравља “Др Властимир Годић”, који је ове године добио највише општинско признање, Плакету општине Варварин, а за изузетно достугнуће и резултате остварене у области здравства.

“Одговорном политиком председника Републике Србије Александра Вучића наша земља је успела да очува стабилност, а и сигурност. Наша општина се одлично носила са епидемијом од самог почетка. Први случајеви обољевања од болести COVID-19 јавили су се одмах по проглашењу ванредног стања, али је наш здравствени систем остао стабилан и очуван. Добра организација рада Дома здравља “Др Властимир Годић”, добра сарадња те здравствене установе са локалном самоуправом, а пре свега даноноћни рад лекара и медицинског особља, возача и немедицинског особља, дала је добре резултате у борби са, још увек, непознаницом од вируса”, оценила је председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Председница општине је набројала и неке од инфраструктурних пројеката реализованих између
два Дана општине, подсетивши да је у последњих годину дана реконструисано више километара
путне инфраструктуре, а и две школе у општини Варварин су у потпуности саниране и адаптиране и тако добиле лепши изглед и боље услове за рад најмлађих Варваринаца.

Такође, доста се улагало и у здравство, набављена је нова опрема за потребе појединих служби у варваринском Дому здравља, локална самоуправа је купила ново санитетско возило, а ускоро ће ова установа, а захваљујући донацији Амбасаде Јапана у Београду, добити најмодернији, нови рендген апарат.

Плакете општине Варварин уручене су Дому здравља “Др Властимир Годић”, за изузетно достигнуће и резултате у раду остварене у области здравства, као и Пољопривредном газдинству “Арсић” из Бачине, за изузетне резултате остварене у области пољопривреде и сточарства.

У име награђених захвалила се директорка Дома здравља “Др Властимир Годић”, др Јасмина Ракић.

“Сматрам да свим ми који смо данас добили ову награду и налазимо се на овој позорници да смо то и заслужили својим великим радом, трудом, пожртвовањем и хуманошћу. Мислим да ће ове награде за све нас представљати још већи подстрек за још боље резултате”, поручила је др Јасмина Ракић.

Захвалнице општине Варварин уручене су Адаму Динићу из Тољевца, за добровољно давање крви 76 пута; Љиљани Арсић из Орашја, раднику Црвеног крста Варварин, за посебан допринос и помоћ пружену грађанима општине Варварин током ванредног стања; Милану Павловићу из Горњег Катуна, војнику, учеснику битке на Кошарама, за узорно, храбро и одлучно извршавање задатака у одбрани отаџбине; Удружењу жена “ДАР” из Бошњана, за несебично залагање и помоћ пружену мештанима Месне заједнице Бошњане током ванредног стања; Фудбалском клубу “Орашје” из Орашја, за допринос у развоју спорта и Милану Јоцићу из Горњег Катуна, члану Бодибилдинг клуба “Конан Варварин”, за допринос у развоју спорта.

На свечаној седници Скупштине општине Варварин прочитана су и имена ученика генерације, носиоца дипломе “Вук Караџић”, као и освајача награда на Републичким такмичењима. Ученике генерације општина Варварин награђује са по 7.500,00 динара, као и носиоце “Вукове дипломе”, док је износ награде за освојено прво место на Републичком такмичењу 30.000,00 динара.

Општина Варварин је и ове године наградила 18 заслужних грађана за допринос у развоју пољопривреде са по 42.000,00 динара.

УЧЕНИЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ:

  • Марија Крсмановић, ученица Средње школе Варварин;
  • Миљана Лазовић, ученица ОШ “Јован Курсула”, Варварин;
  • Теодора Бркић, ученица ОШ “Мирко Томић”, Обреж;
  • Аница Томић, ученица ОШ “Драги Макић”, Бошњане;
  • Игор Томић, ученик ОШ “Херој Мирко Томић”, Доњи Крчин.

НОСИОЦИ ДИПЛОМЕ “ВУК КАРАЏИЋ”:

  • Милица Весић, Анита Јовановић, Дарко Петковић, Александра Јовановић, Јована Милетић, Анђела Пешић и Михајло Ђурић – Средња школа Варварин;
  • Уна Михајловић, Милена Бркић, Катарина Глигоријевић и Теодора Антић – ОШ “Јован Курсула”, Варварин.

РЕПУБЛИЧКА ТАКМИЧЕЊА:

  • Анђела Кркић, ученица 3. разреда Средње школе Варварин, прво место на Републичком такмичењу из српског језика и књижевности.
5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x