Обележен велики јубилеј, 100 година библиотекарства у Темнићу

У Малој сали Општинске библиотеке Варварин, пригодним програмом, обележен је велики јубилеј, 100 година библиотекарства у Темнићу. О првој библиотеци и читаоници у Бачини говорили су историчар и књижевник Ђорђе Петковић из Параћина и Иван Јовановић из Орашја.

Оценивши да је лепо што Темнић и Варварин, као централни део Темнићке регије, обележавају јубилеје као што су 200 година оснивања прве школе у Бачини, 100 година библиотеке у истом месту, као и 25 година књижевне колоније “Јухорско око” у Својнову, историчар и књижевник Ђорђе Петковић истиче да сви ови значајни датуми указују на то да није случајно да је баш у Темнићу, прецизније, у Горњем Катуну, пронађен “Темнићки натпис”, први епиграфски споменик културе на ћирилици стар више од 1.000 година.

“Топлица Симић, као хроничар Варварина и варваринске општине и ја, као рецензент те књиге, 1995. године, када је објављена моногорафија о Варварину, нисмо знали за постојање те библиотеке што значи да се о њој није много причало, вероватно зато што је њен оснивач Драгић Јоксимовић био бранилац Драже Михајловића и умро је на робији. Међутим, пет година касније ја сам ушао у траг дневника Драгића Јоксимовића, који је после његове смрти у Сремској Митровици дат Библиотеци Матице српске у Новом Саду и кад сам прочитао тај дневник нашао сам у њему да је то период 1919/1920 година и највећи део садржаја тог дневника је у ствари формирање Темнићке библиотеке и читаонице”, подсећа Ђорђе Петковић.

По његовим речима, за једну малу средину, какав је тада био Темнићки срез, а посебно за Бачину, која је имала своју историјски значајну улогу, био је то један значајан културни догађај.

“Било је неповерења око оснивања ове библиотеке, али је Драгић Јоксимовић користио своја искуства која је имао за време аустроугарске окупације код формирања бачинског Црвеног крста, кад се показало да је тај Црвени крст обављао хуманитарне активности за читав Темнић, па и шире. То искуство које је имао Јоксимовић, као и учитељ Чеда Јовановић, искористили то искуство и успели да убеде грађане и општину Бачинску да то помогну, тако да од тог тренутка, између два рата, ми имамо ту библиотеку континуирано”, наводи Петковић.

Обележавању овог великог јубилеја присуствовали су и представници локалне самоуправе, председник општине Војкан Павић, заменица председника Виолета Чолаковић, председник Скупштине општине проф. Драгољуб Станојевић, његов заменик проф. Братислав Ташић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, помоћници председника општине Јелена Весић и Дејан Милановић, као и директор Општинске библиотеке Варварин Горан Ћеличанин, док су у музичком програму наступиле ученице Музичке школе “Стеван Христић”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x