Област информисања и медија један од носећих стубова демократије

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије упутило је честитку поводом Светског дана слободе медија свим новинарима и медијским радницима, напомињући да је од есенцијалног значаја да новинари, без обзира у којим медијима раде буду независни, да извештавају одговорно и професионално поштујући етичке стандарде и принципе новинарства.

Министарство истиче да се свим новинарима и медијским радницима мора омогућити да несметано раде и обављају свој посао, а да њихова лична безбедност и професионални интегритет ни једног тренутка не смеју бити доведени у питање.

“Свако демократско друштво тежи да на квалитетан начин уреди област информисања и медија која је један од носећих стубова демократије”, поручују из Министарства културе и информисања и подсећају да смо у данашње време сведоци изложености грађана великом броју како информација тако и дезинформација, укључујући и обмањујуће и лажне вести, што представља један од главних изазова са којима се суочавају у мањој или већој мери све државе па и наша.

“У протеклом периоду Република Србија је донела низ докумената, значајних за уређење области информисања и медија, чиме је показала да је безрезервно посвећена стварању безбедног и подстицајног окружења за слободне и професионалне медије. Да би могли да наставимо заједнички рад на унапређењу медијске сцене и безбедности и заштити новинара, а све у циљу стварања бољег медијског окружења, Министарство културе и информисања покушава да конкретним активностима допринесе побољшању стања на медијској сцени”, наводи се у саопштењу.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић је на самом почетку свог мандата повукла све неосновано поднете тужбе против медијских кућа и новинара, усвојен је Акциони план за примену медијске стратегије за период од 2020. до 2025. године, формиране су Радна група за праћење спровођење Акционог плана као и Радна група за безбедност и заштиту новинара под чијом је иницијативом покренут СОС телефон за новинаре и медијске раднике у циљу њихове  правовремене и ефикасне заштите.

Такође, приступило се системском увођењу медијске писмености у пред универзитетско образовање и у циљу тога израђен је приручник за медијску писменост за васпитаче, наставнике и стручне сараднике.

“Министарство културе и информисања указује још једном да сви актери у медијском свету морају да буду свесни своје улоге и значаја за стварање позитивне климе у друштву и да као такви буду одговорни за свој рад и пласирање садржаја којима шаљу поруке у јавност”, наводи се у саопштењу.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x