Од 1. маја обавезан нови модел фискализације

Министарство финансија подсећа све обвезнике фискализације да су, у складу са Законом о фискализацији, у обавези да најкасније до 30. априла 2022. године пређу на нови модел фискализације, који подразумева употребу новог хардверског или софтверског решења.

Како се наводи у саопштењу, у складу са тим потребно је да почев од 1. маја 2022. године, обвезници издају нове фискалне рачуне са QР кодом, како би наставили да раде у складу са Законом о фискализацији. У супротном, обвезници ће бити подложни казненим мерама, а у складу са Законом.

Обвезници фискализације су у обавези да најпре путем портала Пореске управе еПорези пријаве локације пословног простора и пословних просторија, а затим је потребно да преко електронског сервиса за фискализацију, ауторизоване особе траже израду безбедносних елемената за одређени ПИБ и одређени пословни простор који су пријавили. Важно је да обвезник наручи безбедносни елемент када је спреман за ефискализацију, односно када зна који фискални уређај ће користити. Када је реч о фискалним уређајима, Пореска управа је до сада одобрила 423 елемената електронског фискалног уређаја, а на интернет адреси Пореске управе Министарства финансија се налази списак елемената и произвођача, како би се обвезници одлучили који  фискални уређај ће користити.

Из Министарства финансија упућују позив обвезницима фискализације да, у најкраћем року, испуне своју законску обавезу, а с обзиром на то да је остало мало времена до обавезног преласка на нови модел е-фискализације.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x