Од 1. септембра вештачка интелигенција у настави

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас на онлајн представљању Студије о процени политика дигиталне приступачности у Србији да  од 1. септембра ове године вештачка интелигенција постаје део наставног програма у основном образовању.

Брнабић је рекла да се деца већ од првог разреда основне школе упознају са алгоритамским размишљањем, и подсетила на то да је  програмирање од 2017. године постало обавезан предмет од петог разреда.

“Од 2017. године почели смо са увођењем дигиталних уџбеника и дигиталних учионица и план је да у потпуности дигитализујемо све наше школе и образовни систем до краја 2022. године”, поручила је премијерка.

Она је оценила да је преквалификација у области информационих технологија одличан пример за то да се води рачуна о дигиталној писмености свих узраста, уз напомену да је до сада ту обуку завршило више од 2.000 кандидата и да се са тим процесом наставља.

Када је реч о дигиталној повезаности, председница Владе је објаснила да је циљ да се обезбеди широкопојасна мрежа за 99 одсто домаћинстава у Србији до 2025. године, и оценила да је Србија у претходних пет година доживела невероватан успех на пољу дигиталне трансформације владе.

“Готово у потпуности смо се окренули електронској управи као најбољем начину да грађанима и привреди обезбедимо ефикасну и транспарентну јавну управу. Не чини ми се претерано када кажем да је сваки појединац у Србији у последњих пет година схватио важност дигитализације”, истакла је Брнабић.

Премијерка је указала на то да се посебна предност дигитализације видела у ситуацији са пандемијом коронавируса, како када је реч о јавној управи, тако и образовању и привреди.

Она је навела да је дигитализација неопходна за пружање бољих јавних услуга, да држава буде на располагању грађанима 24 сата, као и за квалитетније образовање и конкурентнију привреду.

“Студија коју данас представљамо има за циљ да се утврди тренутно стање дигиталне приступачности и трасира пут за даље. Желимо да успоставимо још инклузивније дигитално друштво и да превазиђемо дигитални јаз који је све већи проблем у читавом свету”, објаснила је премијерка.

Брнабић је нагласила да у Србији дневно приближно 10.000 грађана постају еГрађани на порталу еУправе, а да је за то једним великим делом заслужан систем имунизације.

“Фокус ка дигитализацији огледа се у великим инвестицијама, као што су увођење широкопојасне мреже у свим насељима, изградња дата центара, технолошких паркова, као и побољшање приступачности за све категорије друштва”, истакла је Брнабић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x