Дигитализација надзора рада јавних предузећа

Министарство привреде Владе Републике Србије и пројекат “Реформа локалних финансија у Србији” (РЕЛОФ2) представили су информациони систем који омогућава дигитализацију надзора над јавним предузећима у нашој земљи.

Министарка Анђелка Атанасковић објаснила је том приликом да је овај софтвер заправо алат за домаћинско пословање и управљање јавним предузећима, односно званичан канал за извештавање између јавних предузећа и оснивача, као и јединица локалне самоуправе и ресорног министарства.

“Нови софтвер омогућава не само електронско подношење извештаја о раду, већ и електронску израду тих извештаја. Такође, олакшава израду различитих упоредних секторских анализа на основу којих можемо сагледавати ситуацију, предузимати мере и утврђивати оквир за пословање ових предузећа”, прецизирала је она.

Атанасковић је нагласила да је ефикасан рад јавних предузећа тим важнији, јер грађани и привреда државу у великој мери виде управо кроз рад ових предузећа.

То се, како је објаснила, посебно односи на локална јавна предузећа, будући да услуге које пружају директно утичу на квалитет живота грађана и пословање привреде.

Она је поновила да се дигитализација налази високо у агенди Владе Србије и да је овај процес озбиљно захватио све области јавне управе, наводећи да је израда овог информационог система потврда да се Министарство креће путем модернизације и дигитализације.

Истовремено, министарка је оценила да привреда Србије стоји добро и да ће држава наставити да помаже привредницима стварањем још бољих услова за рад.

Помоћница министарке привреде Дубравка Дракулић навела је да је израда софтвера сада у завршној фази, односно у фази тестирања.

“Први круг тестирања реализован је у 17 јединица локалних самоуправа и њиховим јавним предузећима. У другој фази укључићемо што већи број општина, градова и јавних предузећа како бисмо имали што више информација и исправили евентуалне грешке у софтверу”, прецизирала је она.

То је, како је објаснила, изузетно важно јер је тежња да од 2022. године софтвер буде једини алат извештавања Министарства привреде.

Према њеним речима, циљ израде софтвера јесте да се фокус са искључиво финансијских показатеља помери ка постигнутим резултатима како би се јасно видело шта је реализовано уложеним средствима.

“Овим ће се доносиоцима одлука помоћи да на основу података и анализа доносе боље и правовремене одлуке”, додала је она.

Дракулић је указала на то да Министарство привреде, поред софтвера, наставља своје активности везане за корпоративно управљање, јер је оно шире и свеобухватније од самих софтвера.

Она је поручила да је циљ да применом принципа корпоративног управљања и новог софвера обезбедимо одговорно понашање и пословање јавних предузећа, како би она била максимално ефикасна.

Директорка РЕЛОФ2 пројекта Ана Јоловић напоменула је да је жеља да се информациони систем, као заједнички пројекат РЕЛОФ-а и Министарства привреде, тестира и настави да унапређује до краја ове године.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, као представник једне од многих локалних самоуправа које учествују у овом пројекту, истакао је да се применом поменутог софтвера очекује једнообразан систем извештавања и праћења.

“То ће значајно унапредити рад свих чинилаца – почев од запослених и руководилаца у јавним предузећима, преко запослених у локалним самоуправама, до свих доносилаца одлука”, закључио је он.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x