Одржана Конференција “Економски форум паметних градова ЕУ – Западни Балкан”

На позив Сталне конференције градова и општина (СКГО), а у организацији Министарства индустрије и трговине Чешке, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић учествовала је на међународној конференцији “Економски форум паметних градова ЕУ – Западни Балкан”.

“Економски форум је догађај који је организован у оквиру председавања Чешке Саветом Европске уније, на коме су стручњаци из ЕУ и Западног Балкана (представници националног нивоа и локалне самоуправе, званичници ЕУ институција, финансијских институција, међународних организација и привредног сектора) разговарали о томе како подстаћи паметан и одржив урбани развој у контексту зелене и дигиталне трансформације. Учесници су имали прилику да поделе своја искуства у погледу решења на тему паметних градова и коришћења релевантних финансијских алата, пре свега у области саобраћајне инфраструктуре, управљања отпадом или водопривреде”, каже Јасмина Палуровић.

Према њеним речима, циљну групу за учешће из Западног Балкана чинили су представници градова и општина – градоначелници / председници општина и експерти, пре свега у области саобраћајне инфраструктуре (интелигентни саобраћај и јавни транспорт, системи за паркирање и сл.), водопривреде и управљања отпадом (иновационе технологије, дигитализација система и сл.).

За представнике градова и општина организована је и посета Плзену, где је одржана презентација Плзења као града паметних решења. У Центру за роботику је представљен практични приказ коришћења дронова за градске смарт пројекте. Учесници су  обишли и компанију “Škoda Transportation” – погон за производњу возила јавног превоза.

Такође, оржана је презентација у  Чешком институту за информатику, роботику и кибернетику – Смарт градови 2035, Координација градског саобраћаја главног града Прага, и презентација чешких фирми и референтних пројеката у иностранству, укључујући регион Балкана. Током обиласка, са члановима српске делегације био је и Амбасадор Републике Србије у Прагу, Њ.Е. Берислав Векић, који је приредио пријем у Амбасади.

У оквиру “Економског форума паметних градова ЕУ – Западни Балкан” одржане су сесије: Будућност економске сарадање ЕУ – Западни Балкан у области зелене и дигиталне транзиције, Политике ЕУ ка Западном Балкану и финансијски инструменти за примену пројеката паметних градова, као и сесија Локалне стратегије развоја паметних градова: примери добре праксе ЕУ и Западног Балкана на којој је презентацију одржао Град Крагујевац.

Српску делегацију чинили су представници градова: Београд, Ниш, Крагујевац, Крушевац, Лесковац, Ужице и Нови Пазар.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x